söndag 8 januari 2017

Söndagmorgon i stallet

Morgonfodringsstund har guld i mund!!!

Det var inte bara vacker himmel i morse, det var dessutom HELT vindstilla så med bara -2 grader på termometern kändes det alldeles ljummet i luften! Men sedan började det successivt blåsa allt mer och därmed också kännas kallare. Jag hade tänkt rida längs bilvägen mot Alviksträsk idag, men Hamingja visade VÄLDIGT tydligt att hon ville rida upp bakom vägbommen istället så jag lät henne bestämma. Istället för töltträning blev det därför främst skritt och galopp i "djupsnö" runt "Torrbergsvägenrundan". 

Vi har ju hållit uppe en stig genom skogen bort till Torrbergsvägen, men nu hade tyvärr skotrar kört PRECIS där stigen gick och utplånat den... Även med någon dm nysnö eller två över våra spår hade stigen fungerat utmärkt till de flesta gångarter - men med ett skoterspår som inte höll för en häst att gå på var det bara skritt som fungerade... Riktigt jobbigt blir det för hästen dessutom - så vi fick stanna ibland för att Hamingja skulle hämta andan - men hon var hela tiden motiverad att fortsätta framåt. 

Själv satt jag och hoppades att vi snart skulle få upptäcka att skoterföraren lämnat vår stig och valt en annan riktning eller i alla fall kört på sidan om den. Men icke... Framme vid Torrbergsvägen tog vi till höger och jag lät Hamingja fortsätta i skritt en bra bit till, så att ev mjölksyra från snöpulsningen skulle hinna lämna musklerna. Det hade kört skotrar längs vägen också - men inte på hela bredden så höll vi oss på sidan om deras spår var snön fortfarande lätt och fluffig och därmed "lättriden". 

Snart tyckte jag därför att vi skulle passa på att galoppera. När jag som vanligt gjorde halt för att förbereda galoppfattningen blev dock Hamingja VÄLDIGT ofokuserad... Hon började spänt lyssna efter något och eftersom matte bett henne stanna MÅSTE det väl vara fara å färde???!!! På håll hördes några skotrar och kanske hade de fått ev älgar i skogen att röra sig åt vårt håll så att det var dem Hamingja hörde? 

Lyckades i alla fall få viss kontakt med henne och göra en galoppfattning, men det blev en lite spänd galopp... Och när hon efter en stund verkade höra något mer, körde hon upp huvudet, spände ryggen och drog iväg - upp i pass! OJ, vad det gick undan!!! Underlaget var ju verkligen inte optimalt, men det verkade inte störa lilla fröken och jag höll tummarna att hon inte skulle "slå" sig själv p g a obalans. Men det verkade gå bra och när vi efter en stund kom till en uppförsbacke gick hon tillbaka ner i galopp igen. 

Hamingja är ju femgångare, men jag brukar säga att fyra gångarter räcker långt för mig. Men man ska aldrig säga aldrig, någon gång i framtiden kanske vi börjar rida pass "med flit" också! (Hon har bjudit mig på pass en gång tidigare, när jag red lektion för Sylvia och det var meningen att vi skulle galoppera. Men Hamingja hade svårt att hitta balansen i galoppen och blev spänd och så gick det som det gick.... "Du har i alla fall ridit flygande pass på en liten ridbana - och det är det inte många som klarar!" skrattade Sylvia. (Normalt rider man bara pass på rakbana eller ovalbanans långsida - vilken är MYCKET längre än långsidan på en ridbana. Samt dessutom följs av en doserad kurva, inte två hörnpasseringar...!)

När det var dags för oss att lämna Torrbergsvägen och rida tillbaka genom skogen slapp vi i alla fall skoterspår! Och även om stigen bitvis hade drivit igen helt var det med lätt kallsnö så vi kunde varva trav och galopp med skritten tillbaka genom skogen! Nästa gång jag vill rida längs Torrbergsvägen tar jag nog denna väg både dit och tillbaka! Den är dock ganska igenvuxen med sly - som nu dessutom hade massor med snö på grenarna - så vi såg ut som två snögubbar när vi tillslut kom ut ur skogen igen! Note to self: ta med Elisabeth och Démantur nästa gång - de brukar ju få rida framför och rensa snön ur träden åt oss!

I morgon ska jag hämta hästtransporten från servicen och köra den till Mariebäck. Hamingja brukar annars oftast få vilodag på måndagar eftersom jag nästan alltid rider fre, lö, sö. Men eftersom jag ändå ska dit i morgon kanske det blir en stunds träning på ridbanan med samling vid hand - det är ju snart en vecka sedan sist. 

Inga kommentarer: