lördag 7 januari 2017

"Ha som regel att kontakta sadeln innan du kontaktar munnen!"

Bara -4 grader idag, så inte ens den förhållandevis friska vinden  gjorde att det blev särskilt kallt.  Hamingja och jag red längs bilvägen bort mot Avan idag och tränade tölt. Fast inte riktigt bara tölt - vi tog en kort galopp också, efter en mkt fin galoppfattning. Men i övrigt höll vi oss till skritt och tölt. 

När vi värmt upp i tölt med långa tyglar började jag lösgöra med mer tygelkontakt och i ett lite högre tempo. Förberedde också samling genom att varva samlad skritt (där hon verkligen lyssnar FANTASTISKT fint på mitt säte nu!!!) med att låta henne slappna av i skritt på längre tyglar. 

Under hemvägen började jag sedan göra övergångar från samlad skritt till tölt och de första gångerna blev hon ganska snabbt lite spänd i tölten... Men jag använde Sylviaknepet: händerna mot manken för att de skulle hålla sig stilla och ökad drivning för att aktivera bakbenen och därmed få mjukheten och längden på halsen. 

Läste detta citat av Peter Markne här om dagen och jag tycker det är en så BRA beskrivning: "Kom ner i hästen. Det betyder inte att du ska sitta och rumprida, men att du ska komma nära samtidigt som du har mjuka händer. Kroppskontroll och balans är vad som gäller. Ha brallorna i sadeln och ha som regel att kontakta sadeln innan du kontaktar munnen."

Det var också detta jag försökte göra - och successivt blev Hamingja allt med avslappnad i tölten TROTS en viss grad av samling! Det börjar alltså åter gå åt rätt håll!!! Härligt, härligt - bara att träna vidare!!!

Inga kommentarer: