tisdag 3 januari 2017

Börjar mattes tigertoffla bli stallsmart?!!

Har Hamingja äntligen blivit lite "stallsmart" och lärt sig att man ska passa på att vila när man ibland får stå en stund i box?! Denna bild från idag kan ju faktiskt indikera något sådant... men att syster Hremsa står precis på andra sidan boxväggen hjälpte förståss till en hel del!

Min plan för kvällens ridpass var att träna samling på ridbanan, vid hand och uppsuttet. Men den planen gjordes utan att konsultera SMHI om vädret... (och efter att ha sett Janne skotta ridbanan i söndags!) Dagens snöstorm fick mig dock på andra tankar... Jag ville absolut INTE riskera att Hamingja blev spänd i samlingen p g a underlaget så att rida ut med fokus på konditionsträning kändes som en MYCKET bättre idé! Särskilt som jag dessutom höll mig till skogsvägarna där inga bilar riskerade att köra på oss.

Efter voltarbete och "korsa bakbenen" utanför stallet blev det en "repa" längs var och en av de tre skogsvägarna ovanför vägbommen. Först uppvärmningstölt på långa tyglar längs den mittersta "mobilmastvägen". På dess vändplan passade vi på att lägga in ytterligare volter m h a ytterhjälperna och helt lös innertygel. Hamingja böjde sig riktigt, riktigt fint i sidorna och sträckte ut sin överlinje så trevligt!

När vi "uppvärmningstöltat" tillbaka till korsningen var det dags för den högra skogsvägen (från stallet räknat) och gångarten trav. Så länge vi red bort mot denna vägs vändplan gick det riktigt fint! När vi vänt tillbaka igen var det dock VÄLDIGT tydligt att trav på hemväg så här tidigt under en ridtur inte var något som Hamingja tyckte sig ha tid med... Hon gjorde flera försök att föreslå galopp istället och när matte inte var med på noterna tyckte Hami inte att hon kunde sträcka sig längre än till tölt. Där är hon av samma åsikt som min käre Reykur var - att om man känner för att tölta ska man INTE ska låta sig hindras att sådana små detaljer som att vägen är oplogad...!

Längs den tredje skogsvägen var det i alla fall ÄNTLIGEN dags för galopp! Trots att all snö i luften gjorde att ljuskäglan från min pannlampa inte räckte lika långt som i vanliga fall galopperade Hamingja på i ett riktigt friskt tempo! Tidigare har det känts som att hon haft "handbromsen i" när vi galopperat i mörker, men nu verkade hon inte särskilt brydd över det alls. Hon börjar bli riktigt modig!!!

Tillbaka i stallet verkade hon faktiskt tycka det var riktigt skönt att stå inne en stund och vila efter ridningen. I vanliga fall brukar hon ju bli otålig och tydligt signalera att hon vill gå ut i samma sekund som hon ätit upp det hon fått i krubban. Fast ännu mer nöjd blev hon förståss när hon sedan fick gå ut till tjejerna i hagen igen. En lösdriftshäst är ändå en lösdriftshäst!

Inga kommentarer: