fredag 9 december 2016

Puss på dig, syrran!!!

Hamingja och storasyster Hremsa!

Hremsa är visserligen äldst - men Hamingja den som bestämmer...! Fast som ni ser är det inte alltid som Hami "styr och ställer" med storasyster. Min målsättning med dagens träningspass var f f a att träna tölt - men det kom även att bli en hel del galoppintervaller. Vi red längs bilvägen mot Alviksträsk och började som vanligt att värma upp i tölt på långa tyglar. När jag uppmuntrat henne att böja halsen lite i sidled började hon snart frusta så trevligt!

Vid infarten upp mot gamla soptippen bestämde jag mig för att rida upp där och testa om underlaget skulle vara tillräckligt bra för att rida galoppintervaller uppför den första lilla backen - och det var perfekt! Förra vintern tränade vi galoppintervaller just där - och Hamingja trivs verkligen med att "göra som vi brukar"! Det blev väldigt tydlig även nu, när hon först "laddade på" i galopp uppför den lilla backen för att sedan direkt sakta av till skritt och hur avslappnat som helst skritta ner igen på hellånga tyglar. Hon ju en sådan som lätt hetsar upp sig mer och mer av att få springa - så jag har med flit varit väldigt noga med att vi ska skritta på långa tyglar mellan galoppintervallerna. Och denna vana hjälpte henne nu att snabbt koppla om från "on" till "off".

Efter några intervaller i respektive galopp fortsatte vi längs bilvägen för att träna tölt. Från början tyckte jag det gick riktigt bra, men sedan började hon kännas lite spänd i tölten... Framme i korsningen vid sjön red vi några galoppintervaller till, längs kanten på den lilla ängen. Sedan inledde vi hemvägen i skritt på lång tygel under en lång sträcka och då slappnade hon av riktigt fint. Men när jag sedan började rida övergångar mellan samlad skritt och samlad tölt började hon åter kännas lite spänd... Då övergick jag till att istället varva samlad skritt med skritt på långa tyglar till dess att hon åter kändes lösgjord även i samlad skritt. Då fick hon varva ner i tölt på långa tyglar tillbaka hem.

Nu kommer Hamingja att få något så ovanligt som en ledig helg. Och till veckan är det dags att träna på ridbanan igen - då hoppas jag att vi hittar tillbaka till samling med bibehållen lösgjordhet!

Inga kommentarer: