torsdag 22 december 2016

Maktskifte i "Bregottfabriken"...jag menar stoflocken!

Hamingja och hennes "hang around" Litlamin.

Sedan Dotla flyttade till Mariebäck har hon gått i en egen hage bredvid stohagen, men här om dagen var det dags att släppa in henne till de andra. För säkerhets skull såg Sylvia till att först skruva bort tåbroddarna på allas bakhovar - vi har ju redan stackars Hremsa som står med en fraktur efter en olycklig broddspark och vill INTE ha mer av den varan... (Fast fläkskadorna de riskerar om de går helt utan brodd är betydligt värre - en direkt dödsdom - så helt broddlösa vill vi ju inte ha dem ändå.)

Islandshästar är ju oftast väldigt flockvana och fungerar bra ihop eftersom de förstår varandras subtila signaler så att mer handgripligt bråk blir överflödigt. Fast ston brukar kunna vara lite kinkigare än valacker på den fronten... Men så här långt har allt i alla fall gått väldigt lugnt till väga! Ella och Litlamin gjorde var sitt försök att hävda sig mot Dotla, men båda fick genast erfara att de mött sin överkvinna. Detta medan Hamingja diskret avvaktade i bakgrunden. 

Hamingja har varit ledare i flocken, men jag har aldrig upplevt henne som särskilt intresserad av ledarrollen. Mer som att hon helt enkelt råkade vara den högsta i rangordningen sedan Lára "försvann" ur flocken... Sedan dess har hon sett till att hon fått vara först vid maten, men har aldrig visat några ambitioner om att ta hand om sin flock. Så jag tror egentligen att hon tycker det är ganska skönt att ha fått lämna över ansvaret till Dotla nu.

För det verkar hon definitivt ha gjort. Första tecknet var när jag kom för att hämta Hamingja i hagen och Hami istället för att flytta på Dotla gick en omväg runt henne för att komma till mig. Och ÄNNU tydligare blev det när jag sedan skulle släppa ut henne i hagen igen. Då stod Dotla vid grinden och Hamingja, som brukat kunna gå rakt in för att de andra alltid flyttat på sig "smög" nu förbi Dotla. Som i sin tur visade vilken fin ledarhäst hon är genom att varken känna behov av att sparka eller bita efter Hamingja utan bara markerade sin makt genom att låta bli att flytta på sig. 

Det är ju precis en sådan ledarhäst man helst vill ha så jag hoppas verkligen att de är färdiga med rangordningen så att lugnet i flocken får bestå! Min Feykir var precis en sådan ledarhäst också - han var så tydlig att han aldrig behövde bråka för att visa vem som bestämde. På den tiden kom det ofta nya hästar till den då stora valackflocken och varje nykomling som försökte ställa till bråk såg Feykir till att valla bort denne från flocken (det värsta straff ett bytesdjur kan få är att inte få vara med i den trygga gemenskapen.) 

Först när de var "snälla" och kunde uppföra sig fick de vara tillsammans med de andra. Och till att börja med fortsatte han att påminna dem genom att valla lite varje gång han själv varit borta från hagen en stund. Dessutom gick han alltid runt i flocken och "tittade till" alla om han varit borta en stund - precis som Lára också gjorde med sin stoflock. Något sådant har däremot Hamingja aldrig ägnat sig åt - varför jag uppfattat henne som en ganska ofrivillig och därmed oengagerad ledare.

Utan tåbroddar bak känns det lämpligt att låta Hamingja få ett litet jullov - så det blir ingen ridning nu under julhelgen i alla fall. Jag jobbar alla mellandagarna och inför årsskiftet är det alltid MYCKET att göra på banken, så det kan hända att det blir ytterligare några vilodagar för lilla fröken. Som nu alltså verkligen kan ta ledigt i o m att någon annan "sköter flocken"!

Inga kommentarer: