söndag 28 september 2014

Den förlorade sonens återkomst

Dinni - med liten matsäck!

Dinni, en av Démanturs avkommor och alltså Litlamins halvbror, har kommit till Mariebäck för inridning. Men ni ska inte tro att Démantur uppskattar att "den förlorade sonen" återvänt - tvärt om... Precis som Lára, när Litlamin plötsligt dök upp i Mariebäck igen, tycker Démantur att unga spolingar ska hållas kort...!!! Och det blir förståss allra tydligast när det är dags för mat - och "hela" valackflocken (de är bara fyra förutom Dinni) hjälps åt att jaga iväg honom.

När jag lunchfodrade igår fick jag därför se till att lägga en hög hö till Dinni långt bort från de andra så att han skulle få äta i fred. Motvilligt gick han bort och tog ett par tuggor för att sedan, med munnen full av hö, försiktigt närma sig de andra en liten bit i taget. När han inte vågade gå närmare stannade han, tuggade och svalde och blev sedan stående en stund och tittade längtansfullt på de andra. Sedan gick han bort och hämtade en ny munfull hö innan han åter  smög sig fram närmare flocken med sin medhavda "matsäck"!

Att hästarnas flockinstinkt är stark har jag känt till - och att det värsta straff en häst kan få är att inte få vara med i flocken. Men jag har aldrig sett det demonstreras så här tydligt! Att äta är ju annars en av hästarnas starkaste instinkter, vilket man utnyttjar när man lär polishästarna att t ex gå igenom eld. Men flockinstinkten är uppenbarligen ÄNNU mycket starkare!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Känner med honom!!Visst blir han så småningom upptagen i gemenskapen!?VMH / Karin i Lidbacken (KHB)