fredag 16 oktober 2009

Underbart väder!


... var det tyvärr inte idag... så den här fina bilden är INTE dagsfärsk... den fotade Johan en varm dag i somras när vi besökte vallackflocken på sommarbetet. Och när det var så regnigt och grått idag tyckte jag att vi behövde en sådan här bild som motvikt!

Som vanligt på fredagarna slutade jag jobbet till lunch (lyxigt - ja, jag vet!) och åkte till stallet. Hade woodfielrocken med så regnandet störde mig egentligen inte särskilt mycket, förutom att vägen var rena leråkern de sista kilometrarna... Johan, som tvättade av min bil här om dagen, skulle inte bli glad när han kom hem... En fördel med min bil är annars att den bara ser tuff ut med lite lera på! Fast i det här fallet handlade det tyvärr inte om lite lera...

Hästarna hade precis mumsat färdigt på sitt lunchhö när jag kom till stallet. Och Feykir fortsatte sin nya, trevliga vana att direkt komma till grinden, med snabba steg, när matte ropar och visslar! Den senaste veckan har jag varje gång kunnat ge honom ett äpple från en hink som Kristin tagit till stallet. Men nu är äpplena snart slut - jag kanske måste skaffa nya så att inte Feykir blir besviken och slutar med den trevliga vanan?!

När vi skrittade iväg en stund senare hade det faktiskt slutat regna, så woodfieldrocken fick ligga kvar i stallet. Målsättningen med dagens ridtur var att fortsätta på "kort och intensivt" som Sylvia ordinerat oss. Började därför sidföra på en gång - började med vänster skänkel och Feykir var riktigt, riktigt duktig! Han kändes så mjuk på en gång, korsade bakbenen utan problem och gick naturligt med eftergift. Duktig kille! När jag bytte till höger testade han lite olika varianter för att komma undan, men sedan var han riktigt duktig där också. Red samlad skritt i början av backen ned mot bäcken och sedan töltade vi ut på vägen. Nu är det mer vatten i bäcken igen, så det var ju lite spännande att det porlade... Men vi tog oss över levande! ;-)

Nere på vägen fortsatte vi tölta samtidigt som jag böjde hans hals ganska ordentligt höger-vänster varvat med att "ta med mig hästen åt sidan" m h a vikten, som bl a Atli beskriver i sin bok. Tänkte på att både Atli och Sylvia säger att jag ska "röra om ordentligt" på en gång för att lösgöra Feykir, inte vara så försiktig. Och det hade verkligen effekt - väldigt snabbt "lossnade" han i hela kroppen och töltade på så bra!

Vi red mot Avan och jag fortsatte att överraska Feykir genom att tölta i alla utförsbackar och dessutom be om trav på den slätaste raksträckan där vi ALLTID brukar tölta. M h a massor av högerskänkel fick jag tillslut högerbogen så pass på plats att han travade i trevlig form.

Efter mer tölt var det dags för lite extra styrketräning för vänster bak, genom att vi red öppna för vänster skänkel uppför en backe. Tog sedan vår ena travslinga i skogen och två gånger fattade Feykir galopp spontant. Båda gångerna vänster galopp - intressant... betyder det att han inte är lika svag i vänster bak nu?

När vi travat upp på höjden och skrittade tillbaka ner till bilvägen red vi riktigt långsam skritt där det lutade mest utför - för att träna Feykir på att balansera upp sig med bakbenen istället för att ramla på bogarna och balansera sig genom att öka tempot. När han var unghäst tränade vi massor på detta! I början sprang han i princip utför backarna för att hålla balansen. Efter mycket träning blev det bättre och sedan glömde jag nästan bort att fortsätta träna - men här måste vi skärpa oss för det kan definitivt fortfarande bli bättre!

På vägen hemåt varvade vi samlad skritt med riktigt låååångsam tölt. På senaste Atlikursen diskuterade Linda och jag att när man äntligen börjar få lite koll på den svåra, svåra samlade skritten så blir det ÄNNU svårare. För då ska man göra övergång till tölt men fortfarande behålla samlingen. Alltså släppa fram hästen, men absolut inte för mycket... Jag tänker mig att man först måste hitta "dragläget" i den samlade skritten. Och sedan succesivt "flytta fram" dragläget till ett aningen högre tempo... SVÅRT!

Som avslutning fick Feykir sträcka ut framåt, nedåt i trav medan min högerskänkel jobbade för högtryck för att hålla högerbogen på plats. När vi sedan skrittade tillbaka hem tänkte jag att Atli förhoppningsvis varit ganska nöjd om han sett vår ridtur idag - det var i alla fall i stora drag efter hans instruktioner!

Ser redan fram emot att få rida Feykir i morgon också!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kom ihåg att bara inte ge för mycket äpplen, de är syrliga och i för stor mängd kan de ge fång.

Anna sa...

Oj, det visste jag inte! Men ett per dag kan väl inte vara farligt?!

Födkrokan sa...

Vilken fin blogg, fantastiska bilder och t o m musikvideo. Bäst var ändå att få se Reykur.
Mosi och Marie hälsar till alla-vi väntar på vinterskor och ser fram mot snöpulsning!

Anna sa...

Hej Marie! Kul med en hälsning från er! Om du någon gång lessnar på Reykurvojlocken Mósi "ärvde" så kan du ju höra av dig... Hörde föresten att du träffat Annica med snygga tröjan idag!