lördag 3 oktober 2009

Atli gör "stickprovskontroll"!!!

Med bara en dryg veckas varsel dök Atli upp för att ha kurs med oss i helgen. En annan kurs hade blivit avbokad, flyget från Island var bokat och han måste ändå vara i Sverige på måndag. Så det blev en "lyxkurs" med bara sex deltagare! Sylvia - som låtit Démantur få välförtjänt vila sedan Bodentävlingen sa: "Atli kan ju inte bara dyka upp så här - nästan oanmäld - som en stickprovskontroll!"

Fast Feykir och jag har ju legat i nästan som vanligt - och dessutom ridit lektion för Sylvia varje onsdag. När Atli frågade mig hur det gått sedan sist sa jag därför att jag tycker det gått ganska bra. Vi har tränat mycket på den samlade skritten - som vi fick i "läxa" efter förra kursen. Och tack vare att vi fått rida samlad skritt på flera Sylvialektioner tycker jag att jag får bättre och bättre "kläm" på hur jag ska göra. "Kan du inte göra det i skritt kan du inte heller göra det i tölt!" sa ju Atli senast - och nu kanske jag börjar kunna göra det i skritt i alla fall...

Så var det dags att rida vår första lektion för dagen och jag fick börja med att värma upp Feykir i trav på böjda spår och sedan skritta på volt och flytta ut bakdelen. Började sedan rida samlad skritt längs spåret i höger varv och när Atli sedan sa "släpp fram honom i tölt" så töltade Feykir långsamt och med eftergift. Jag försökte verkligen sitta på rumpan ordentligt, hålla om med skänklarna och DRIVA - särskilt med innerskänkeln för att högerbogen skulle hålla sig på plats. "JÄTTEBRA - så här fin har jag aldrig sett honom på första passet under någon kurs!" sa Atli och jag blev förståss jätteglad!

När vi bytte till vänster varv var det faktiskt lite svårare att få Feykir att slappna av och söka sig nedåt i formen... Jag var fortfarande alldeles hög av det beröm vi nyss fått i höger varv så jag fortsatte rida som i höger varv. Och glömde att jag även i vänster varv måste se till att hålla koll på högerbogen - bl a genom att ställa om utåt ibland. Det var också det enda Atli hade att anmärka på efteråt - att jag inte varit tillräckligt aktiv i min ridning i vänstervarvet. "Får du den reaktion du vill ha ska du vara "tyst" - men får du inte den reaktion du vill ha måste du vara aktiv!"

Avslutningsvis fick vi trava längs spåret medan jag fick STRÄCKA på mig och driva Feykir ordentligt mot bettet.

"Nu är du verkligen på rätt väg! sa Atli sedan. Feykir jobbar i en jättetrevlig form i tölten! Nu handlar det bara om att rida så här tillräckligt mycket för att han ska bygga rätt muskler - innan du kan börja kräva ännu mer samling av honom."

Gissa om jag var nöjd efter den lektionen? Jag tyckte ju på förra kursen att massor av "poletter trillade ner" för mig vad gäller den (grundläggande) samlade skritten. Och sedan dess har jag också tyckt att det gått riktigt bra när vi tränat själva. Men jag var rädd att det var önsketänkande... men så var det alltså inte!

Nästa lektion fick vi också börja med att trava på böjda spår och när Feykir kändes mjuk i båda sidorna var det dags för samlad skritt igen - fast den här gången på volt. Oj, så mycket svårare det var när vi inte hade stöd från staketet! "Nu måste du VERKLIGEN ha koll på ytterhjälperna! sa Atli. Och det skulle snart visa sig ÄNNU tydligare att jag inte hade, när jag skulle göra övergång till tölt på volten. Då drog Feykir helt sonika iväg! "YTTERBOGEN!!!" vrålade Atli och när jag sedan lyckades få stopp på Feykir och styra honom åt rätt håll igen: "STOR EFTERGIFT!"

Efter detta lilla intermezzo gick det dock bättre. Fick tölta på volten i båda varven innan det var dags för att gå ut på spåret igen och rida övergångar samlad skritt-tölt i höger varv. Feykir kändes riktigt fin - och vi fick beröm av Atli. När vi saktat av efter den avslutande traven sa Atli: "Han var faktiskt ÄNNU finare nu än i morse!!!" Jag trodde knappt mina öron! Han påpekade visserligen att vi haft problem med samlade skritten på volt - "Men där har nästan alla problem - för det ställer sådana krav på ytterhjälperna!"

Jag svävade som på moln ut från ridbanan efter den lektionen - som ni kan förstå! Och det roligaste är att vi har två lektioner i morgon också - min FINA häst och jag!

Inga kommentarer: