söndag 4 oktober 2009

Atli testar mig!


Sista ridpasset förra kursen sa Atli att jag skulle få testa att "rida på egen hand" utifrån de instruktioner jag fått tidigare under kursen. "För i morgon är jag ju inte här!" som han sa. Det skulle dock ganska snart visa sig att jag inte var riktigt mogen för så stort eget ansvar - utan han kände sig tvungen att börja ge mig instruktioner igen.

Den här kursen upplever jag att han testat att succesivt ge mig större eget ansvar igen - fast utan att säga något om det innan. I början av varje lektion har han sagt vilka moment som ska vara med: "stäm av i skritt att signalerna fungerar, värm upp i trav på böjda spår och jobba sedan med samlad skritt och övergångar till tölt." Sedan har jag fått börja rida och själv avgöra när vi är redo att gå vidare från ett moment till nästa.

Jag har inte skrittat så mycket i början - bara precis stämt av att jag kan flytta undan bakdelen åt båda hållen och sedan har jag ridit trav på böjda spår. Med fokus på att böja Feykir, ge stora eftergifter på innertygeln när han söker sig nedåt och verkligen driva in inner bak under honom hela tiden. När Feykir höll formen trots att vi bytte riktning bedömde jag att vi var färdiguppvärmda så jag saktade av till skritt. "Bra!" sa Atli, som varit helt tyst fram till dess.

När det var dags för ett nytt försök med samlad skritt på volt - det vi inte fixade igår - var Atli tillbaka och gav mig instruktioner igen som tur var! Och idag gick det faktiskt mycket bättre! Säkert delvis för att jag såg till att ha pisken i ytterhanden så att jag kunde förstärka ytterskänkeln med den när han ville skjuta ut bogen. Fick rida övergångar mellan skritt och tölt på volten. När vi bytte varv såg jag till att byta spöhand också - för det var verkligen värdefullt att ha en "extra skänkel" på utsidan!

Fick sedan tölta längs spåret medan Atli började hjälpa det andra ekipaget som red samtidigt. Jag red bara ett halvt varv tölt innan jag saktade av till skritt och började om med samlingen igen. "Jättebra Anna - rid bara intervaller så där!" sa Atli. Uppenbarligen hade jag vid det här laget snappat upp tillräckligt mycket för att klara av att ta visst eget ansvar för min ridning! Atli påminde också om att "om du får problem i handen så löser du dem med skänklarna!" och det var extra tydligt när vi töltade i höger varv: Lyckades jag hålla högerbogen på plats med innerskänkeln så töltade Feykir i trevlig form - men "tappade" jag ut bogen så blev han för hög i formen igen... Med mera innerskänkel kom sedan formen tillbaka. När vi sedan töltade längs spåret i vänster varv kom jag ihåg att ställa utåt då och då - för att hålla koll på högerbogen - och då blev formen riktigt trevlig där också!

Nu tyckte Atli att vi varit så duktiga att det var dags att låta Feykir sträcka ut i trav igen. Vi red i höger varv men jag bytte ganska snart till vänster för att ge hans vänstra bakben lite välbehövlig extra träning. Försökte verkligen räta på mig ordentligt, skjuta fram höfterna och DRIVA Feykir fram mot bettet samtidigt som jag ställde honom lite utåt på långsidorna för att få högerbogen på plats. På kortsidorna måste jag däremot ställa honom inåt - annars fattar han galopp. Vi jobbade verkligen massor i traven både Feykir och jag - och när jag sedan kom på att jag skulle hålla ytterhanden mot halsen i kurvorna, för att få stadigare ytterhand, så kändes traven riktigt, riktigt fin!

När vi avslutade sa Atli att han tyckte Feykir varit ÄNNU finare idag än igår! Jättekul att höra - särskilt som han var så nöjd med oss redan igår! Han sa att när Feykir töltar i så här trevlig form bygger han precis rätt muskler - och det måste han få göra ett tag innan han är redo för mer samling. Så om vi bara tränar vidare så här under vintern kommer vi alltså att ha ett mkt bra utgångsläge nästa vår! (Fick även kommentar av en annan deltagare på kursen att Feykirs trav varit så jättefin på slutet! KUL!)

Dagens andra lektion blev i mycket en repetition av den första. Jag fick även nu ta mycket eget ansvar för ridningen. När vi skulle börja tölta på volten fick vi dock lite problem - så Atli föreslog att vi skulle låta Feykir komma igång längs spåret först. När jag ibland viftar till med pisken för att Feykir ska ta i ordentligt med bakbenen så brukar jag ju få så våldsamma reaktioner först. Men nu har de faktiskt blivit mindre - dock kastar han fortfarande upp huvudet. Atli sa att jag måste vara snabbare på att korrigera honom då, genom att hålla emot på tygeln till dess han ger efter i nacken igen. Hittills har jag fått förbereda mig på att sitta emot ordentligt när Feykir kastar sig framåt - men nu när han inte gör så lika mycket längre är det alltså läge att förbereda mig på att hålla emot på tygeln!

Fick sedan göra nytt försök med samlad skritt på volt och övergångar till tölt - och nu gick det bättre igen. Men det gäller verkligen att jag har koll på ytterhjälperna då! Avslutade med trav - även nu i vänster varv - och nu kom jag ihåg den stadiga ytterhanden mot halsen på en gång vilket gjorde susen!

Efteråt sa Atli att Feykir var jättefin i traven nu - både i början och i slutet av ridpasset. När det gäller tölten så var han ren i takten och formen var trevlig bitvis - fast ojämn. Men om jag fortsätter rida med denna grad av samling så att han får tid att succesivt bli starkare, samt fokuserar på att snabbt korrigera när han kör upp huvudet (f f a när jag viftar med pisken) så har vi ett mkt bra utgångsläge för att kräva mer samling sedan.

Självklart är jag JÄTTENÖJD med denna kurs! Förhoppningsvis har jag fått en tillräckligt bra grund för att klara av att bygga rätt muskler på Feykir i vinter!

Inga kommentarer: