måndag 12 oktober 2009

I´m back - och rivstartar med ridlektion!

På eftermiddagen landade vi på Luleå airport (jo, den heter faktiskt så numera) och kunde konstatera att det var 34 grader kallare än på Cypern - d v s -1 grad. BRRR! Det var bara att börja leta fram VARMA ridkläder när jag kom hem, för jag skulle ju rida lektion!

När jag kom till Mariebäck samlade Feykir poäng i massor!!! Jag hann bara gå in genom grinden i vallackhagen och ropa på honom för att den mörk skugga skulle frigöra sig från vindskyddet och någon kom emot mig i mycket snabb skritt. Min fina Feykir!!! Så´n tur att jag hade ett äpple i fickan!

Jag var klar i ganska god tid innan lektionen så jag hann först skritta igång utan stigbyglar (tänkte att det nog var god idé att strecha ut benmusklerna på det sättet när jag nu inte ridit på en dryg vecka). Samt repetera lite från Atlikursen genom att först värma upp på böjda spår i trav och sedan skritta och flytta undan bakdelen.

När lektionen sedan började fick vi värma upp hästarna med trav på var sin liten volt. Sylvia påpekade att jag skulle passa på att böja Feykirs hals ordentligt - så att han inte bara "försvinner" nedåt och fortfarande är ganska rak utan verkligen böjer sig och därmed blir mjuk.

Sedan fick vi jobba med bakdelsvändningar men ha hästarna utåtställda för att underlätta för oss. Det gick riktigt bra att flytta undan Feykir för vänsterskänkeln - "nu korsar han riktigt ordentligt med frambenen!" sa Sylvia. Men det var förståss svårare att göra samma sak för högerskänkeln... I början bytte jag spöhand hela tiden (vi gjorde var annan vändning åt höger resp vänster) men efter en stund insåg jag att pisken kunde vara i höger hand. Sylvia sa dessutom att jag skulle se till att använda ÄNNU mer högerskänkeln - för att han skulle korsa frambenen riktigt ordentligt även där.

Nu var det dags att börja förbereda tölt - genom att rida samlad skritt. JÄTTEBRA att vi får träna på det under lektionerna - det är ju vår viktigaste "läxa" från Atli och oerhört värdefullt att få hjälp av Sylvia att stämma av att vi gör rätt! Vi varvade samlad skritt med att låta hästarna länga stegen igen. I bland i samlingen blev Feykir för hög i formen och då blev han lite passtaktig, men så snart jag fick honom att "släppa" i nacken igen så blev takten bättre.

Vi gjorde övergång till tölt och jag fick ställa honom fram och tillbaka - med stooora tygeltag - "han behöver bändas loss lite nu när han haft ledig vecka!" sa Sylvia. Först svarade han med att försöka springa fortare - men när jag bromsade upp så kunde jag snart få de önskvärda stora reaktionerna på mina ledande tygeltag och han började kännas mer och mer mjuk i kroppen.

Nu var det dags att kombinera tölten med bakdelsvändningar. Vi skulle tölta längs spåret och i början på varje långsida vända in för ytterhjälperna, på medellinjen skulle vi göra halt och genast göra en bakdelsvändning, tölta rakt ut på spåret igen, öka tempot i tölten till dess vi kom till början på nästa långsida, då det åter var dags att vända in hästen för ytterhjälperna. NYTTIGT! Jag fick fokusera extra på halvhalterna i bakdelsvändningen så att den blev tillräckligt centrerad, samt att kräva eftergift även i vändningen.

När vi gjord övningen åt båda hållen fick hästarna sträcka ut i trav längs spåret en stund och sedan var det dags att avsluta. Oj, så kul det var att rida igen!!! Det är som Johan sa i går kväll på Cypern när jag började prata om Feykir: "Du har ju alltid något roligt att komma hem till!"

Inga kommentarer: