onsdag 25 mars 2009

Solande skyddar mot blodpropp!





Här är jag i full färd med att skydda mig mot blodpropp! På Thellega Island, Maldiverna, januari 2009. Men då visste jag ju inget om den studie som precis publicerats:





En ny svensk studie, som omfattar hela 40.000 kvinnor, har visat att det är nyttigt att sola om det görs med måtta. Det kan t o m skydda mot blodpropp! Forskarna bakom studien, från Karolinska universitetssjukhuset i Huddingen och Universitetssjukhuset i Lund, säger att riskerna för hudcancer inte bör överdrivas och skrämma människor från att vistas i solen. "Det är riskabelt att bränna sig, särskilt om man har känslig hud. Men att sola är också positivt!" säger Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund.






Kvinnorna i studien har följts sedan början av 90-talet och de har fått svara på omfattande frågor om sina solvanor för att man skulle kunna utröna hälsoeffekterna. Resultaten visar att kvinnor som solbadar relativt ofta - på sommaren i Sverige eller under vintersemester i varmare länder - löper 30 procent lägre risk att få blodpropp än kvinnor som solar mycket sällan eller försöker undvika solen.






"Våra resultat är statistiskt signifikanta. Det är känt att D-vitamin skyddar mot en rad sjukdomar. Om man aldrig vistas i solen finns det en klar risk att man får för lite D-vitamin, säger Håkan Olsson. Han påpekar att det trots allt är relativt få hudcancerfall som beror på solstrålning. Ärftliga faktorer har troligen större betydelse. Skräcken för hudcancer orsakad av solning beror också på att många studier har gjorts i Australien, där situationen är väldigt speciell. "Det har handlat om rödlätta britter som utsatts för den tropiska solen i Queensland, vilket lett tilll överdrivna farhågor när det gäller solande" säger Håkan Olsson.






Riktlinjerna att man ska sola med måtta, aldrig bränna sig och att barn under ett år inte ska vistas i solen gäller dock oförändrade.




Jag har haft så mycket värk att jag knappt kunnat sova i natt... så jag skulle behöva ägna mig åt blodproppsbekämpning i varmt land! Men eftersom jag ändå har många fler hyfsade nätter än tidigare vintrar så har jag större marginaler för att klara en dåligt natt också. Fast idag orkade jag bara jobba halva dagen, sedan var jag tvungen att gå hem och sova tre timmar! Men det är nog faktiskt första sjukdagen jag haft p g a fibromyalgin denna vinter. Och då var det alltså bara en halv dag. Tidigare år har jag haft ca 30 sådana dagar/år - så det är verkligen en STOR förbättring! Vilket jag tackar LCHF-kosten för. Eftersom varje karensdag är så DYR brukar jag säga att jag inte har råd att INTE åka utomlands under vintrarna! För efter två veckor i värmen brukar jag må mycket bättre, ibland i flera månader. När jag är utomlands i värmen sover jag dessutom hela nätterna - så bara där laddar jag ju "batterierna"! Och den här vintern, med både utlandsresa och LCHF-kost är alltså min absolut bästa vinter på sju år!

Inga kommentarer: