måndag 30 mars 2009

Biomarkörer avslöjar skadan - "tidningskrönika"

I framtiden kan det bli möjligt att genom blod- eller urinprov ta reda på om hästen håller på att bli sjuk eller skadad! Detaljer i provet - biomarkörer - kan i ett tidigt stadium visa om hästen håller på att utveckla en sjukdom och i så fall vilken. Samt även t ex visa om hästens skelett börjat försvagas. Dessa biomarkörer finns i kroppen långt innan vi på annat sätt kan märka att något är fel - och det är just i det avseendet biomarkörstester är så intressanta.

Forskningen avseende biomarkörer på människa har kommit längre - f f a när det gäller den aggressiva sjukdomen reumatisk artrit, vilken bryter ned ledbrosket som sedan aldrig kan återbildas. Då är det förståss extra viktigt att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt så att motmedel kan sättas in!

Forskningen på häst har hållit på i över tio år och enligt forskare på Colorado State University i USA, vilka är världsledande på biomarkörer på häst, kan testerna finnas kommersiellt tillgängliga inom två år. Målsättningen är att testens tillförlitlighet ska ligga så nära 100 % som möjligt - idag ligger de runt 70 % så man har en bit kvar. Vad ett test kan tänkas kosta törs man dock inte uttala sig om idag.

Källa: Tidningen Ridsport

Det låter ju som rena science fiction - att kunna ta ett blodprov och se om hästen är på väg att bli sjuk eller t o m om den riskerar en fraktur p g a försvagat skellett! Men jag lovar - artikeln var inte publicerad 1 april!

Inga kommentarer: