lördag 18 augusti 2007

Trav och galopp - samt vaccinationsfunderingar

Hade först tänkt åka till ovalbanan även idag, för att träna galopp, men lyckades inte få någon med mig och det är lite för tungt för mig att fixa allt själv. Dessutom vill jag gärna ha hjälp vid lastningen för säkerhets skull. Därför blev det trav- och galoppträning hemma längs vägen istället. Med tanke på hur lite vi jobbat med traven gick det oförskämt bra idag. Red mycket öppna och han jobbade på väldigt fint. Börjar även kunna kontrollera honom på ett annat sätt i traven - förut var det han som bestämde placeringen på vägen och när jag försökte sida öppna med honom böjd åt vänster hamnade vi nästan nere i vänstra diket... Men nu kunde jag alltså bestämma! På hemvägen provade jag att sidföra fram och åter över vägen i trav - det gick jättebra!

Där emellan hade vi galopperat mycket. Högergaloppen går så bra nu, även rakt fram på vägen. Vi kan rida långa sträckor galopp med bibehållen form. I vänstergaloppen hade det inte varit dumt att ha en ovalbane kurva då och då att böja i... De första galoppsprången blir bra, men sedan vill han ställa sig utåt och bli stel i innersidan. När vi rider på vägen brukar det sluta med att jag får sakta av till trav och fatta ny galopp för att få tillbaka formen. Men i slutet av ridturen idag gick det faktiskt att driva ihop honom i form igen då vi tappat den. Det var varmt och riktigt kvavt idag - åskan hängde i luften - så det var ett riktigt genomsvettigt ekipage som återvände till stallet. Men vi var nöjda, för vi hade varit SÅ DUKTIGA! (Måste passa på att peppa oss lite, i morgon ska vi nog träna på ovalbanan samtidigt som Sylvia. Då blir det töltträning - BETYDLIGT svårare! Och dessutom med hennes avslöjande ögon och öron. Sist försökte jag "gömma" oss bakom henne och Krummi, men hon hörde ju taktfelen ändå...)




Hittade en rolig bild från i våras: Stressigt värre i vallackflocken...


I går kväll upptäckte jag att Feykir ska vaccineras senast 15/9. D v s precis när det är Gällivaretävling... Förut hade jag alltid vaccinering mitt i vintern och det var så bra för då kolliderade det aldrig vare sig med kurs eller tävling. Men när jag flyttat Reykur till Gäddvik skulle alla andra islandshästar där vaccineras i slutet av september och då kändes det enkelt att passa på när veterinären ändå var ute. Sedan har det blivit någon dag tidigare och tidigare varje år... och förra året uppenbarligen så tidigt som 15:e september... Nu ska vi tävla i Skellefteå 25-26 och sedan kommer min ET och behandlar Feykir 27:e eller 28:e. Efter det ska han vila några dagar. 31/8-2/9 är det Atli-kurs. Sedan är det tävling i Gällivare helgen därpå. För att få ihop detta skulle jag alltså helst behöva få Feykir vaccinerad den 27:e, annars hinner jag inte rida något mellan tävlingarna! Men min erfarenhet är att det inte är så lätt att styra vilken dag distriktsveterinären kan komma ut... man brukar få vara glad om man kan styra vilken vecka! När jag nämnde dilemmat för Sylvia - min ständiga räddare i nöden - hade hon dock som vanligt en enkel lösning. "Jag har en veterinär som rider på ridskolan. Hon rider lektion den 27:e och kan vaccinera honom då hon ändå kommer hit. Kolla bara vilka sprutor Feykir ska ha den här gången så pratar jag med henne!" Tänk, allt runt hästarna blir så lätt när man har med Sylvia att göra - oavsett om det handlar om tappskor på vägen till ovalbanan eller vaccinationer mitt i "tävlingssäsongen". Jag ska se till att vaccinera om Feykir vid lämplig tidpunkt i vinter - då riskerar det inte att kollidera med något viktigt under kommande år.

Inga kommentarer: