torsdag 16 augusti 2007

Premiärträning på Tranmyrbanan, Ersnäs, Midurland!!!

Ettåringarna har kommit till rätta - oskadda! När Sylvia och Anna M hunnit köra upp till Harads ringde Sylvias mamma från Vuollerim: Hästarna hade själva kommit tillbaka till hagen igen, efter ca 9 timmar på rymmen! Sylvia och Anna vände glada hemåt igen. Hästarna de hade med sig i transporten, som de skulle ha ridit på för att leta efter rymlingarna, tyckte nog att det var väldigt konstigt att åka runt i transporten i tre timmar för att sedan lastas av hemma igen...!

I kväll fick jag premiärrida på Tranmyrbanan - den första riktiga ovalbanan i Midurland!!! När vi kom fram och hade parkerat transporterna var jag tvungen att gå iväg och titta på banan, för att se med egna ögon att den verkligen fanns, innan vi lastade av!

Det var VÄLDIGT avslöjande och nyttigt att rida samtidigt som Sylvia! Började jobba med tölten och fick genast veta att nu måste jag sluta mesrida och se till att han jobbade ordentligt bak. "Börjar han bli passaktigt i tölten trots 300 g boots får du verkligen problem!" Försökte verkligen skärpa mig: red korta intervaller tölt med halt och rygga emellan, samt massor av drivning och massor av halvhalter. "Nu börjar det bli bättre" sa Sylvia tillslut.

Tränade även endel galoppfattningar - vill ju inte få fel galopp på tävling igen! Det var jättebra att få chansen att träna galoppfattningarna så här på en ovalbana - för jag har inte gjort många galoppfattningar i lätt klass på ovalbana i mitt liv. (I lätt klass kommer galoppen efter skritten. På Reykur red jag alltid öppen klass, som har fri gångartsföljd och jag hade då galoppen efter traven.) Man ska ju inte bara ha rätt galopp, fattningen ska ju helst bli på rätt punkt också, så det gäller att lära sig hur lång förberedelse man behöver... Hoppas jag hinner iväg och träna en vända till innan tävlingen nästa helg!

Ö h t var det jättebra att jobba med galoppen på ovalbanan! Rider vi ute på vägen kan vi numera rida galopp i bra form kortare sträckor - men i vänster galopp blir han gärna lite stel och tappar formen efter en stund. Men på ovalbanan kommer det ju en kurva "då och då" så att man får böja lite och därmed kan behålla formen längre sträckor. Vore kanske inte så dumt att åka till ovalbanan då och då bara för att få riktigt bra galoppträning?! Jag kunde föresten ha missat ovalbaneträningen idag... När transporten var kopplad, utrustningen packad och bara hästen återstod visade det sig att Feykir hade tappat en sko! Kris och panik! "Har du någon gammal sko?" undrade Sylvia. Som tur var hade min hovslagare tidigare tipsat om att jag borde spara lite gamla skor som krislösning om jag råkar ut för tappsko. Jag hade ett gäng i en hink, varav en visade sig passa väldigt bra så Sylvia - min räddare i nöden - kunde slå fast den!

Inga kommentarer: