söndag 28 juli 2024

Lite "småpengar" här och där och väderprognos med milimeterprecision!

 
Nu dag och nya möjligheter!!!

Inför den här dagen har SMHI gått ut med en vädervarning förr Norra Norrlands kust och inland om kraftigt, skyfallsliknande regn med upp till 60 mm under eftermiddagen - och här vi kusten att skurarna kunde komma redan på morgonen. Jag har inte haft någon bra natt, jag brukar ofta vakna redan vid 04-tiden men sedan jag fick höja dosen av sömnmedicin brukar jag oftast kunna somna om igen. Men inte i natt så när klockan var 05 tog jag den medicin mot låg ämnesomsättning som ska tas 1 timme före frukost och kl 06 satt jag vid köksbordet. Fortfarande lyste regnet med sin frånvaro så jag tänkte att det var lika bra att passa på och åka till Hamingja redan på morgonen. 

Det är jag som står för tillsynen av alla hästarna idag och när jag kom var vallackflocken en bit bort, men när jag visslade och ropade blev som vanligt Lill-Hjalmar mycket nyfiken och kom sättandes och efter en stund anslöt övriga också! Lill-Hjalmar är verkligen "extremsocial" och skulle nog gärna sitta i knät om det bara var möjligt! I stohagen kom även Ella när jag ropade, men de andra lät sig inte ryckas med utan tyckte uppenbart att det var jag som skulle röra på "apostlahästarna"...!

Sedan var det - förstås - dags för mig och Hamingja att ge oss ut på ridtur! Började som vanligt med travuppvärmningen på lina och tyckte att vi blev ovanligt varma både jag och Hamingja. Regnet höll sig fortfarande borta, men kanske var det ändå väldigt fuktig luft? Eftersom jag är en mycket läraktig person kom jag förstås ihåg att jag skulle ha fler pauser på långa tyglar när vi skrittade bort till vår "träningsväg" och ibland kom jag t o m ihåg att sträcka upp mig i sadeln också! Igår upplevde jag att hon hade svårare för att korsa in med vänster bak, men när jag idag testade att dra bak vänsterskänkeln liiite mer flöt det på mycket bättre!

Precis som igår fick jag njuta av riktigt trevlig tölt när vi kommit tillbaka över bäcken och red mot Hultetvägen! (I alla fall när jag kom ihåg att räta upp mig i sadeln!) Jag kunde ställa om höger resp vänster utan att hon kortade upp nacken och blev spänd. Det fick bli skrittpaus tillbaka ner till bäcken för ny, trevlig töltsekvens då jag förutom att ställa om höger resp vänster oäven flyttade henne fram och tillbaka över vägen genom att "ta med bogarna" m h a sidförande tygeltag. Hon kändes riktigt lösgjord och jag kunde till stor del ha ett passivt säte när jag bara "åkte med" som belöning när hon gjorde rätt! Så om det igår föll ner en - visserligen nygammal - "polett" så kan man väl sammanfatta dagens ridpass med att det skramlade ner lite småpengar här och där!

Efter skritt genom skogen hem var det jag som fick stå för "skyfallet" med hink och svamp för det där som SMHI hotat med hade fortfarande inte synts till. Hamingja njöt av detta i stora drag - som vanligt! Och som så ofta i Höbäcken hade hon ro att stå låååånga stunder med huvudet i min famn medan hon andades tyngre och tyngre. Tur att hästarna kan stå när de sover för att få hela hästen i knät skulle nog inte vara så skönt...! När jag skriver detta hemma i Kyrkbyn igen har vi fortfarande inte sett till minsta regndroppe... 


Men när jag kollade på himlen förstod jag att vi placerat oss med milimeterprecision! ;-)

Inga kommentarer: