tisdag 5 oktober 2021

Sylvialektion ger blod, svett...och äpplen!

 
Nu är vi igång med våra tisdagslektioner igen! Så ROLIGT - och välbehövligt!!!

Hamingja var VÄLDIGT "springig" idag och inte helt lätt att kommunicera med... så jag fick prova lite olika metoder för att lugna ner henne. Det som tillslut visade sig fungera var att rida på volt och vända in med ytterhjälperna. Till att börja med fick jag ha henne tydligt utåtställd och så snart hon började visa minsta antydan till att slappna av och länga halsen ge TYDLIG eftergift och "bli behaglig att ha på ryggen". Men om/när hon började stressa iväg igen direkt börja om med att vända med ytterhjälperna. 

Efter ett tag kunde jag ställa henne inåt medan jag fortsatte med vändningarna. "Nu börjar det gå att prata med henne i alla fall!" sa Sylvia om Hamingja. Och när de lugna sekvenserna började bli längre fick jag tillslut lämna volten och rida en bit innanför spåret så länge hon var avslappnad men vända in på ny volt igen så snart hon började stressa iväg. Och hela tiden komma ihåg att göra tydliga förhållningar med kroppen och hålla om ordentligt med skänklarna!

Innan Sylvia kom på den briljanta idén att nyttja vändningar med ytterhjälperna hade jag fått jobba väldigt mycket med ledande tygeltag på innertygeln. Precis som i söndags hade jag manen närmast huvudet i tofsar så att jag själv kunde hålla koll på när jag lyckades ställa henne även till höger och när hon fuskade genom att vrida om huvudet lite till vänster istället. 

Vi fick VERKLIGEN jobba ordentligt idag Hamingja och jag! (Vilket man också räknar med när man rider för Sylvia!) Efteråt var Hamingja så svettig att det plaskade på golvet när jag gick över henne med svettskrapan. Själv blir jag VÄLDIGT torr i mun och näsa av mina mediciner och därför blöder jag också näsblod väldigt lätt. Nu började det plötsligt rinna blod ur ena näsborren - mitt flåsande under lektionen hade väl gjort huden i näsan extra torr så att den sprack lite... Men jag var ju väldigt glad för en oerhört lärorik lektion! Och Hamingja var jätteglad över att få mumsa på äpplen som belöning för dagens arbete! 

Inga kommentarer: