tisdag 26 oktober 2021

SÅ INSPIRERANDE!!!

Igår såg jag en så OERHÖRT inspirerande clinic om träning av islandshäst, som Hippologerna på Wången lagt ut på sin Facebook!!! Det var ren njutning att se hur de arbetade hästarna från marken, hur de i ridningen gjorde "smygande" övergångar till tölt genom att samtidigt sidföra på volt, den mjuka inlärningen av sluta genom att rida innanför spåret och flytta ut framdelen på spåret, o s v, o s v, o s v...!!! Se den om ni inte redan gjort det!!!

Med detta som målbild hade jag gärna ridit på ridbanan idag, men någon dm blötsnö var ju inte optimalt så jag fick snabbt ta fram en plan B! Vilken innebar uppvärmning med två galoppsekvenser i "kyrkbacken" och sedan töltträning längs bilvägen bort till "världens ände-korsningen". 

Under clinicen användes begreppet "grundtölt" vilket var nytt för mig - men som jag uppfattade det menade man då tölt i ett lugnt och avslappnat tempo med längd på halsen och aktiv överlinje. Och för att hitta fram till något som liknade detta när jag red längs bilvägen, utan möjlighet att rida på volt, använde jag mig av övningen öppna. (Som Atli sa när jag vid ett tillfälle frågade hur jag skulle "översätta" ridningen på volt till något som fungerar när man rider ut: "Öppna är en volt fast rakt fram!")

Så nu blev det massor av "volt fast rakt fram" för oss med ridning rakt fram som belöning när Hamingja hittade det avslappnade tempot med ny öppna direkt när hon började få bråttom. (Så till att börja med hann vi inte med särskilt många steg rakt fram...!) 

Av gammal vana började jag med högeröppna och den hjälpte mig att - tillslut - hitta ett lugnt tempo. Men när jag tillslut övergick till vänster blev det mycket mer aktivitet i bakben och överlinje - så nästa gång borde jag nog testa vänster först! Att rida grundtölt även på hemvägen - med bibehållen längd på halsen utan att Hamingja drog iväg i tempo var förståss en extra utmaning...! Men ju mer jag använde Atlis råd att bromsa genom att flytta undan för skänkeln ("ALDRIG bromsa med båda tyglarna samtidigt!!!") desto bättre gick det - förståss!!!

Inser så här i efterhand att jag ändå glömde många av tipsen från clinicen, så jag ska DEFINITIVT se den fler gånger för att friska upp minnet!!!

Inga kommentarer: