tisdag 2 juni 2020

Sylvialektion!!!

"TÖLT VAR´E HÄR!!!"

Det är riktigt lyxigt att ha en make som är (hobby-)fotograf - han fotade ca 1 500 bilder på Bodentravet i söndags!!! Efter en första grovrensning finns det fortfarande drygt 1000 bilder kvar - så jag kan verkligen frossa i bilder till bloggen!!! (Måste bara ha tid att gå igenom dem, det är ju inte gjort i en handvändning...!) Igår var det välförtjänt vilodag för min tävlingshäst - men idag är det ju tisdag och därmed lektion för Sylvia, där jag som vanligt red med Anneli och Hector. 

Jag fick även idag börja med att skritta på volt och flytta undan för innerskänkeln. Sylvia konstaterade att Hamingja inte längre är lika motsträvig - tidigare ville hon köra upp nacken hela tiden så snart jag la till innerskänkeln. Men att hon lurar mig lite när jag ska flytta undan för högerskänkeln... Hon är FÖR snabb att skicka iväg bakdelen åt sidan så att hon ska kunna fortsätta att skjuta ut högerbogen och inte behöver böja sig i högersidan... Så när jag ställer henne åt höger behöver jag samtidigt flytta bak ytterskänkeln för att hålla kvar bakdelen på plats till dess att jag ber henne gå undan för innerskänkeln. 

Nästa steg blev att skritta längs spåret och rida sekvenser med riktigt långsam men ändå avslappnad skritt - UTAN att hon jagar upp sig och tror att "mest samling vinner". Även detta gick BETYDLIGT bättre än senast, men när hon ändå började spänna sig och korta upp nacken tipsade Sylvia om att jag bara skulle flytta undan för skänkeln ett par steg för att bryta hennes fokus på samlingen. 

Vi fick även jobba vidare med traven på samma sätt som tidigare: med fokus på ett lågt tempo (som JAG bestämmer) och böjda spår. När detta började fungera bättre fick jag ge henne lite mer tygel för att hon skulle kunna länga halsen mer - och då blev det ju tempot en utmaning igen...! 

Men efter en stund gick det faktiskt så pass bra att Sylvia tyckte vi var mogna för korta sekvenser tempoväxlingar - bara några steg i ett högre tempo innan jag satte tillbaka henne igen. Ett jättebra tips var att kombinera detta med att vända för ytterhjälperna/volt tillbaka där jag skulle göra ökningen direkt ur vändningen. Hon tipsade också om att jag behöver ge ett tydligare stöd på yttertygeln när jag vänder henne åt vänster - den har annars en tendens att glappa. Och plötsligt gick det MYCKET bättre att vända runt åt vänster utan att hon gick över i tölt!

Efter detta fick vi tillslut jobba med tölten också! (Vid det laget var jag redan REJÄLT svettig och trött...!) För att hitta tillbaka till den avslappnade tölten senast fick jag börja med att rida längs spåret i LÅNGSAM tölt (än en gång var tempot prio 1) och ställa omväxlande höger resp vänster till dess jag kunde göra detta utan utan motstånd och utan att hon drog iväg i tempo. När det började fungera uppmande Sylvia mig att ge henne lite längre tyglar, för att hon skulle kunna länga halsen ännu lite mer. Men utan att hon ökade tempot... lättare sagt än gjort förstås! 

Och ÄNNU svårare blev det ju när Sylvia uppmanade mig att smacka lite för att tillföra extra energi. Vilket tenderar att vara en nära döden-upplevelse för Hamingja då hon VRÄKER sig iväg och "drar mig ur sadeln"... Men ett riktigt bra tips var att se till att halsen är böjd (helst åt höger) när jag smackar för då kan hon inte bli lika stark och det är lättare för mig att bibehålla sitsen. Ännu något för oss att träna på!

Efter detta tyckte Sylvia att jag skulle rygga några steg som ett sätt att skapa samling utan att det triggar henne så att hon blir spänd. Men se, det tyckte INTE Hamingja var någon bra ide... Hon var VÄLDIGT motsträvig och till att börja med protesterade hon också genom att köra upp nacken, så jag fick påminna henne om att hon faktiskt kan rygga med lång hals! Men hon var fortsatt ovillig att gå bakåt så Sylvia uppmanade mig att fortsätta rygga till dess det gick lätt och smidigt. Det tog nästan ett helt varv...! Och då ville hon fortfarande inte vinkla in bakbenen under sig, så vi fick i läxa att träna mycket på detta - också!

När vi TILLSLUT fick varva ner i trav på böjda spår kändes det som att jag ridit flera timmar...! Även Hamingja var REJÄLT svettig och trött - något vi f ö delade med Anneli och Hector! Så det blev dusch i spolspiltan för våra duktiga hästar innan de fick gå ut i hagen igen. I morgon blir det vilodag igen för mig och Hamingja - men på torsdag blir det förhoppningsvis ridning igen så vi får träna vidare på alla våra läxor! 

Inga kommentarer: