söndag 7 juni 2020

Sylvia har verkligen dåligt inflytande...

...på Hamingjas matte - plötsligt har hon blivit JÄTTEJOBBIG!!! :-O Men på ovalen i Boden behövde Hamingja i alla fall inte trava jääääääättesaaaaaaaakta...!

Min lilla fröken tycker INTE att de här tisdagslektionerna är någon bra idé... plötsligt har ju matte blivit jätttejobbig - hon som alltid brukat vara så lättlurad...!!! Och det är inte bara för Hamingja Sylvia ställt till det, när jag kom till stallet för att rida idag var redan Malin och hennes "Ella" (Eldvaka) på ridbanan och tränade för fullt - och snart gjorde vi dem sällskap!

Det började ändå rätt så bra, med skritt på volt där Hamingja förblev riktigt avslappnad när jag bad henne gå undan för innerskänkeln. (I höger varv red jag först några steg sluta för att hon verkligen skulle böja högersidan och inte bara skicka iväg bakdelen åt vänster.) Och sedan fortsatte vi med sekvenser av riktigt långsam skritt, men utan samling, längs spåret.

Följde upp med en stunds uppvärmning i låååångsam trav på böjda spår, där jag efter Sylvias tips nu var mer noggrann med ytterhjälperna när vi bytte till vänster volt och precis som i tisdags kunde vi då göra bytet utan att Hamingja gick över i tölt. Jag upptäckte dessutom att mitt byte av sittben inför varje"voltbyte" fungerade som en signal till Hamingja att hon skulle vara beredd på att vända. Alltså så som man - i de bästa av världar - alltid borde använda halvhalterna...!

Inledningsvis fungerade tölten också bra, när jag inte bad som så mycket samling utan "bara" fokuserade på att få henne avslappnad med lång överlinje genom att böja halsen omväxlande höger resp vänster. Men när hon töltade på riktigt avslappnat spårade matte ur och SMACKADE!!! Och som inte det skulle vara en tillräcklig nära döden-upplevelse för en dag så FORTSATTE människan att smacka igen och igen och igen som ett brutalt försök till avtrubbning...!!! T o m för en så EXTREMT stabil häst som Hamingja tog det förstås en bra stund innan hon åter kunde tölta hyfsat avslappnat efter denna totalchock...!

Sedan tyckte matte dessutom att det skulle ryggas, trots att Hamingja i tisdags varit ganska tydlig med att detta är HELT onödigt... Och trots att Hamingja idag ändå bjöd till och bibehöll en hyfsat längd på halsen var matte inte nöjd - nej tydligen räckte det inte att motvilligt släpa sig bakåt utan matte tjatade på JÄTTELÄNGE om att det skulle ryggas med lätthet och energi...!!! Ja, ni hör ju själva hur dumt det låter!!!

Sylvia hade dessutom haft det dåliga omdömet att filma ryggningen i tisdags för att sedan visa matte att Hamingja inte ville vinkla in bakbenen i ryggningen utan hela tiden höll dem lite bakom kroppen... Men när Hamingja idag vid några tillfällen protesterade genom att "studsa" med frambenen tolkade matte det som att hon i alla fall just i de sekvenserna ändå måste ha haft bakbenen under sig.

Efter detta skärpte matte ÄNTLIGEN till sig och övergick till nedvarvning på volt i långsam trav och sedan detsamma i tölt. Det kunde hon väl ha kommit på liiiite tidigare??!!

Inga kommentarer: