onsdag 7 mars 2018

Hängt med Hamingja!

Hänger med Hamingja!!!

Efter tre veckors vila p g a min influensa har Hamingja förstås samlat på sig en hel del överskottsenergi...! Men under gårdagens ridpass fick hon i alla fall "bränna ur systemet" lite,  vilket förhoppningsvis innebär att hon kommer att ha lättare att fokusera under träningarna för Atli nu till helgen. För min del blev däremot gårdagen lite väl ansträngande... Till skillnad mot min häst behöver jag spara på krutet inför helgen och inte tvärt om, så därför fick det bli bara ett kort ridpass idag. 

För att optimera träningen red jag på banan med fokus på att korsa med inner bak - först en lång stund i skritt och sedan samma sak i uppvärmningstölt med låååång hals. Avslutningsvis testade jag även "travknapparna" som visade sig fungera klockrent i båda varven! Efter en stunds travarbete på volt var det något som skrämde Hamingja så att hon satte av i galopp över ridbanan. Jag hade inte stängt grinden, men som tur var kunde jag få stopp på henne innan hon lämnade ridbanan. 

Efter det blev ju prio ett att få henne lugn igen med den övning som är allra effektivast på lilla fröken: att flytta ut bakdelen i skritt på volt. Det är riktigt så att jag kan känna henne dra en STOR suck av lättnad när jag styr in på volten och hon snabbt inser: "Nu vet jag vad jag förväntas göra - och det här KAN jag!!!" Och det dröjde inte länge innan hon var tillräckligt avslappnad för att åter göra klockrena travövergångar! 

Hamingjas starka flyktreflexer lär ju aldrig försvinna,  men det är ett STORT steg framåt att hon börjar lita tillräckligt på mig för att slappna av igen efter att något skrämt henne! Att det inte alltid behöver vara så att resten av dagen är förstörd. Och att hon t o m kan bli tillräckligt avslappnad för att kunna trava! (Vid minsta spänning väljer hon ju annars tölten.) Totalt blev det bara en halvtimmas träningspass för oss idag, vilket var alldeles tillräckligt för min del. Och det känns också som att Hamingjas förberedelser inför helgen ändå blev efter omständigheterna ganska bra! Nu laddar vi inför kursstart på fredag em!!!

Inga kommentarer: