tisdag 30 januari 2018

Travknappsrenovering pågår!

 En bild från senaste Atlikursen - i november. Helt otroligt hur mycket snö vi fått sedan dess...!!! Idag var jag i stallet på morgonen och red ett pass på ridbanan, med fokus på att träna övergångar till trav.  Det behövdes, kan man säga.. Hamingja verkar fortfarande vara skeptisk till behovet av denna gångart - varför tjafsa med sådant när det går så bra att tölta i alla olika former, tempon och oavsett storlek på volten?!? HELT obegripligt att matte plötsligt fått en sådan "hang up" på detta!!!

Efter sedvanlig uppvärmning i först skritt på volt och flytta ut bakdelen och sedan samma sak i tölt, kompletterat med tölt längs spåret kände jag mig redo att ta tag i traven. Och till att börja med var faktiskt Hamingja det också! Först en stunds skritt på hellånga tyglar på volten i höger varv och sedan kunde jag korta upp tyglarna utan att hon började "tänka tölt" och första övergången till trav satt som en smäck!!!

Hon fick förståss MASSOR av beröm medan vi arbetade med traven både på volten och längs spåret. Jag såg även till att byta till vänster varv för att passa på att trava även där ifall det skulle visa sig att hon fortfarande inte tänkte ägna sig åt travövergångar i det varvet... Så visade sig också vara fallet... Trots att jag försökte göra på EXAKT samma sätt som nyss - d v s låta henne slappna av helt med mulen nere i marken i skritt en stund för att sedan försiktigt korta upp tyglarna innan jag bad om trav så var hon oerhört konsekvent i att hela tiden välja tölt istället... Inte heller det som tillslut fungerade senast, d v s att vända igenom volten innan travsignalen var tillräckligt för att övertyga lilla fröken idag...

Några travbommar att lägga ut på ridbanan hade säkert gjort susen - men dessa ligger tyvärr under ett snölager på över en meter... Minst lika effektivt hade det säkert varit att rida i någon dryg dm nysnö - men som läget är just nu har jag bara två ytterligheter av ridunderlag att tillgå: nyplogat eller den där dryga metern med packad snö...

Så när desperata tider kräver desperata åtgärder gjorde jag just en sådan - d v s bytte tillbaka till höger varv, lät Hamingja först "dammsuga" ridbanans underlag med mulen en stund på högervolten innan jag försiktigt tog lite tygelkontakt och bad om trav. "Plättlätt!!!" sa Hamingja och travade på som om hon aldrig gjort annat...! Förutom massor av beröm fick hon åter trava på en stund på volten och sedan längs spåret innan jag bytte till vänster varv och jobbade vidare där både på volt och längs spåret.

När sedan även det tredje försöket till travövergång på högervolt funkade klockrent red jag omväxlande på volt i höger resp vänster varv en ganska lång stund. Några gånger kände jag att hon började "tänka mot tölt" men när jag var snabb att lägga till lite mer skänkel så var hon tillbaka i "travinställningen" igen!

Under tiden vi bytte fram och tillbaka mellan de båda varven i trav försökte jag också analysera om jag kunde hitta någon ledtråd till varför hon gör så klockrena övergångar i ena varvet men inte alls "lyssnar på det örat" i andra varvet... Då noterade jag att hon kändes aningen mer ovillig att böja sig runt innerskänkeln i vänster varv... Kan det möjligen vara detta som också stör travövergången i det varvet?!

Under våra träningar ute längs vägen i vinter har jag fokuserat mycket på böjning i högersidan - eftersom hon tidigare varit ovillig att ta stöd på vänstertygeln. Jag får väl helt enkelt tänka på att böja mer i vänstersidan igen - även i tölten - och se om det blir någon skillnad. Samt när vi använder ridbanan se till att trava mycket på volt i vänster varv, även om jag behöver göra själva övergången i höger varv för att det ska fungera. Alltid finns det mer att träna på - och det är ju detta som är så ROLIGT!!!

Hasskydden från BoT fick följa  med hem idag. Tänkte tvätta dem för att i alla fall eliminera risken att de skaver p g a smuts. I morgon blir det Smärtkliniken igen för matte och vilodag för Hamingja. Så får vi se om det blir ridning igen redan på torsdag eller om matte behöver vänta till fredag. 

Inga kommentarer: