söndag 28 januari 2018

Lååång hals - fast åt fel håll...!!!

Hamingja spanar in mot byn (Alviksträsk).
(Att det inte är en dagsaktuell bild avslöjas av de nästan obefintliga plogvallarna...!)

Efter att ha morgonfodrat hästarna red jag Hamingja in till byn. Jag hade egentligen tänkt ta av åt motsatt håll i "världens ände-korsningen" och rida lite galoppintervaller längs kanten på åkern ifall de hunnit ploga upp skogsbilvägen igen efter senaste snövädret. Eller också - ifall det var oplogat - nyttja snön för att träna övergångar till trav. För i lite djupare snö skulle kanske inte ens Hamingja hellre skulle tölta en trava...

Men det visade sig att jag inte kunde sätta någon av dessa planer i verket... Ingen träning av travövergångar p g a att det visade sig vara ytterst välplogat. Och inte heller några galoppintervaller, p g a att det var en skogsmaskin i arbete borta i skogskanten. Tidigare när vi passerat har det på sin höjd varit en parkerad skogsmaskin som både varit helt stilla och helt tyst. Men nu både lät den och rörde på sig - vilket förståss gjorde min lilla fröken VÄLDIGT uppmärksam och hon skickade upp huvudet som om det vore ett periskop! Man brukar ju visserligen eftersträva en lååååång hals i ridningen - men inte lång åt det hållet...!!! Jag insåg att vi i detta läge - i bästa fall - skulle kunna prestera någon form av "giraffgalopp" och det kändes INTE som något vi behövde träna på!

Istället blev det alltså en sväng in till byn - i den riktning som Hamingja står och spanar på bilden ovan. Och i alla fall en galopp i den backe man anar där framme. Sedan fortsatte vi töltträningen och jag tänkte på Atlis ord: att "Alla som är kunniga inom ridning är eniga om att innerskänkel mot yttertygel gör susen! Men då måste man rida så att man har en inner- och yttersida, d v s hästen måste vara böjd!" "Bara den som verkligen kan böja sin häst klarar av att rida den rak!" är en annan av hans klassiker. Precis som "Det är bara den som verkligen kan rida sin häst på volt som inte behöver göra det!" resp "Öppna är ridning på volt fast rakt fram!"

Ovanstående citatsamling kan tjäna som ledtrådar till vad vi ägnade oss åt på hemvägen! Tillbaka i stallet fick Hamingja sedan ha hasskydden från BoT på medan hon åt kraftfoder och sedan gå ut i hagen igen, utan hasskydd men med BoT täcke. I morgon blir det vilodag - matte lär ha fullt upp på jobbet med allt som samlats på hög under min semester så det lär inte finnas någon ork kvar till ridning. Men det gör det förhoppningsvis på tisdag!

Inga kommentarer: