söndag 30 oktober 2016

"Så här bra har hon aldrig tidigare känts!!!"

Idag var massör-Tomas tillbaka för att kolla Hamingja. Innan han började gå igenom henne kunde jag berätta att jag efter förra behandlingen har höjt intensiteten i träningen. Detta genom att komplettera träningen vid hand med både samlande och sidförande övningar uppsuttet. De reaktioner jag fått från henne har främst kommit vid de sidförande övningarna men dessa reaktioner har jag uppfattat som en lätt protest mot att det varit lite jobbigt för att det stramat i musklerna, inte att det gjort ont. 


Tomas började med att kolla haserna med värmekameran. I somras gjorde hon ju oss oroliga i o m att hon hade extra värmeutstrålning (vilket kan indikera smärta och inflammation bl a) från vänster has. Och det fanns även andra tecken på problem där. Det var efter detta jag började med BoT-skydd på den hasen i kombination med massage. Uppenbarligen hade detta god effekt för vid Tomas förra besök var den extra värmeutstrålningen borta - och så var det även idag. Skönt!

När Tomas sedan gått igenom hela Hamingja med händerna konstaterade han: "Så här bra har hon ALDRIG tidigare varit i kroppen när jag undersökt henne!" Så oerhört skönt att få bekräftat att min tolkning av hennes signaler stämde!!! Han konstaterade än en gång att arbetet vid hand uppenbarligen är MYCKET bra för henne. "Hon har ovanligt lång rygg för att vara islandshäst och det gör att hon blir känsligare. Så att arbeta med samling vid hand är ÄNNU viktigare för henne än för andra hästar! Ju mer vältränad hon blir desto bättre kommer också musklerna i hennes bakdel att må!"

Han uppmanade mig att fortsätta komplettera ridningen med arbete vid hand. "Och om du själv har en sämre period och inte orkar rida så ska du försöka arbeta henne vid hand istället för att låta henne vila - för hon behöver vara i träning för att må bra i kroppen." Dessutom påpekade han att vi kommer till en kritisk period nu i o m att det blir säsong för broddar, vilket kommer att ge en viss negativ påverkan på hennes rörelsemekanik. För att kompensera för detta tyckte han att jag förutom ryggvärmaren åter skulle börja använda hasskyddet - och även skaffa ett till höger has. "Särskilt viktigt före och efter mer ansträngande träningspass!"

Härliga besked idag alltså - med bekräftelse på att vi kan träna vidare på samma sätt! Något som också stämmer med Atlis analys: "Hon behöver arbete, korrekt ridning, för att må riktigt bra!" 

Inga kommentarer: