fredag 7 oktober 2016

Atli ger oss godkänt på läxförhöret!

 Idag var det så dags för Atlikurs igen! Senast - för fem veckor sedan - vågade jag dessutom bara rida två lektioner eftersom jag precis börjat sätta igång Hamingja igen efter hennes konvalescens. Så när jag nu skulle få rida HELA kursen var jag förståss extra "taggad"!!!

När Atli, som vanligt, frågade hur det har gått sedan sist kunde jag berätta att vi tränat vidare på samma sätt som vi gjorde då. D v s uppsutten uppvärmning i trav och tölt, sedan arbete med samling från marken följt av lite uppsutten tölt för att stämma av hur hon reagerar i kroppen och sedan nedvarvning. "Gör på samma sätt nu så får jag se hur det ser ut!" sa han.

Jag började uppvärmningen i trav och efter en stund konstaterade Atli att han tyckte Hamingja såg jättefin ut! "Hon slappnar av, sträcker ut och jobbar med helt rätt muskler - man ser hur halsmusklerna sväller när de arbetar!" sa han. Han uppmanade mig också att stämma av att jag med lätt kramning på innertygeln kunde ställa henne inåt för att sedan räta ut halsen igen genom att krama lätt på yttertygeln. "Är det en ärlig eftergift i nacken så känner du inget motstånd alls! Och detta är också en signal åt henne att länga halsen!"

När jag övergick till uppvärmning i tölt fick jag göra på samma sätt: krama lätt höger-vänster för att stämma av att jag inte fick något motstånd. "Om du kan böja behöver du inte böja - men om du inte kan böja måste du böja MYCKET!" är en av Atlis "käpphästar" som han nu upprepade igen. Efteråt sa han att hon fortsatt såg mycket fin och avslappnad ut - det man möjligen kunde önska var aaaningen mer energi i tölten för att takten skulle bli helt ren. "Men som uppvärmning är det ändå mycket bra!"

Så var det dags för "själva arbetet" - med samling från marken. Jag fick visa hur jag har arbetat henne för hand och förutom att han ändrade lite på hur jag höll vänsterhanden (när vi jobbade i vänster varv) så verkade han nöjd med vad han såg. "Hon accepterar arbetet jättefint och du har fått in tekniken så pass bra nu att du även här kan prova krama lätt höger-vänster för att stämma av att hon är avslappnad i nacken."

Han uppmanade mig även att höja kravet på samling ytterligare. Och efter en andra intervall samlad skritt tog han över för att jag skulle få chansen att se från sidan hur hon arbetar. Det såg verkligen trevligt ut när hon vinklade in bakbenen under sig och började komma upp med bogarna! Med denna bild på näthinnan fick jag åter ta över för en avslutande intervall. "Det är jätteviktigt med pauserna mellan intervallerna, påminde Atli. Det här är ett statiskt muskelarbete så hon måste få pauser att vila för att kunna bygga upp styrkan! Men det här är inget självändamål - det här ska förbereda henne för samling under ryttare!"

När jag sadlat om och åter satt i sadeln fick jag skritta ut på spåret, göra halt och rygga enbart för säte, överskänklar och vikt för att sedan rida fram och "tänka bakåt" för att m h a säte, överskänklar och vikt fånga upp den energi som underskänklarna skapade - och därmed samla skritten så att hon åter vinklade in bakbenen och kom upp med bogarna. "Stäm av att du kan krama höger-vänster utan motstånd - och smyg sedan bara över i tölt!" sa Atli.

Jag gissar att jag vid det här laget satt med ett stort leende från öra till öra - för även om det inte var någon hög grad av samling så var det så tydligt hur Hamingja bar upp sig på ett bra sätt och - f f a - helt utan spänningar! Det var en sån härlig känsla i tölten och dessutom så SKÖNT med en sådan tydlig bekräftelse på att hon kan arbeta på rätt sätt utan att få ont igen!!!

Medan jag lät henne varva ner i trav konstaterade Atli att vi verkligen gjort vår hemläxa och att Hamingja sett jättefin ut hela ridpasset. "Den här träningen är enbart positiv för henne! Fortsätt på samma sätt men höj successivt kraven på ett lyhört sätt. Hon måste ju anstränga sig för att bli starkare - men ansträningen ska trappas upp i lagom takt!"

Han konstaterade också att jag behöver jobba mer med min egen sits - så att jag vinklar mitt bäcken framåt i samlingen. "Annars får du hästen bakom dig - och du vill ju motsatsen: du vill rida så att du har hästen framför dig!" Jag vet ju att jag fått jobba med den saken tidigare - men inser att det helt fallit i glömska under tiden som jag bara fokuserat på rehabridning och att min häst ska få vara smärtfri. Men nu tål hon uppenbarligen att vi rider med samling och då gäller det ju att matte åter skärper till sig och verkligen RIDER också!!!

När jag sedan svävade ut från ridbanan - så lycklig över min FINA häst - kunde jag konstatera att vi faktiskt har hunnit åstadkomma riktigt mycket sedan Atli var här senast. Under fem veckors tid har vi tränat samling från marken ungefär fyra dagar/vecka - och aldrig mer än 10-15 minuter inkl pauserna då hon fått sträcka ut och slappna av. Inte mycket kan man tycka - men ändå var det så oerhört tydligt hur mycket starkare Hamingja blivit på denna korta tid! Det är ju något som är fantastiskt med att ha en egen häst: att bara man är ihärdig och "gnetar på" i det lilla så kan det ändå ge riktigt stora resultat just genom att man är konsekvent och ihärdig. Och när det kändes så här bra redan under kursens första lektion så ser jag VERKLIGEN fram emot fortsättningen!!!

Inga kommentarer: