söndag 9 oktober 2016

Atlikurs dag 3: mera samling!

Atli och Hamingja tränar samlad skritt vid hand.

Med tanke på hur trött och matt Hamingja kändes i sina bakben under gårdagens andra lektion så var jag lite orolig för om hon verkligen skulle orka två lektioner idag... Jag var uppskriven på morgonens första lektion, i o m att jag skulle morgonfodra och då brukar man oftast få första lektionen efter lunchpausen också. Men några av våra långväga kursdeltagare hade redan skrivit upp sig på lektionerna efter lunchen och det slutade med att jag fick den allra sista lektionen för dagen. Det skulle ge mig tid att åka hem mellan lektionerna för att hjälpa Johan med vårt hönshusbygge - och dessutom ge Hamingja längsta möjliga vila mellan lektionerna! Win-win alltså!

Hamingja hade ju fått gå med BoT både över ryggen och på vänster has över natten och jag bestämde mig dessutom för att för säkerhets skull ge henne en extra uppvärmning genom att innan vår första lektion skritta ut längs en av skogsvägarna bakom vägbommen. För att kunna maximera rehabträningen i form av samling vid hand har jag under de senaste fem veckorna nästan enbart ridit på ridbanan - bara en dag/vecka har vi ridit ut. (D v s tvärt emot hur jag brukar rida...!)

Hamingja har ju som tur var så mycket arbetsvilja att hon inte tappar sugen trots mycket ridbanan. Men det var alldeles tydligt att hon uppskattade omväxlingen när jag nu lät henne skritta iväg från gården. Hon fick gå med hellånga tyglar och tog verkligen chansen att sträcka ut hela lååååånga halsen och ta låååååånga steg - perfekt stretching m a o! När vi sedan vände hemåt igen blev de låååånga stegen dessutom ÄNNU längre!

Väl på ridbanan fick jag instruktionen att värma upp "som vanligt" - och jag kunde då till min stora lättnad konstatera att det inte fanns minsta spår av någon stelhet från igår eller någon form av obehag - Hamingja travade frustande på med frisk energi och kändes helt avslappnad! Detsamma gällde när vi övergått till tölt - och hon var så avslappnad i nacken att det inte ens i början fanns något motstånd när jag ville ställa henne till höger. Även Atli konstaterade att hon var riktigt lugn och avslappnad: "Det är tydligt att träningen bara har varit bra för henne!"

Nu var det dags att jobba med samlingen vid hand - och då bad jag Atli att börja så jag kunde få ta en bild - resultatet ser ni ovan. Sedan tog jag över och det blev flera sekvenser samlad skritt i båda varven innan jag sadlade om och satt upp igen. Då kändes hon fortfarande mjuk och avslappnad - trots samlingen och jag var jättenöjd och lättad att vi inte hade tagit i för mycket igår! Atli påpekade att jag successivt ska tillföra mer och mer energi i det här läget - det är energin (som jag fångar upp m h a sätet) som ska göra att hon kommer upp med bogarna mer och mer i takt med att hon blir starkare.

När hon fick sträcka ut i trav igen var det fortfarande REJÄLT "tryck" i bakbenen - ännu ett bevis på att hon inte var överansträngd. Jag kanske inte jublade lika högt som Sanna igår - men jag kände mig i alla fall jublande glad över att min fina häst tål träningen så pass bra nu!!!

Efter en "bygga hönshus-paus" var jag tillbaka i Mariebäck för att rida den avslutande lektionen kl 16. Vi hade samma upplägg som på förmiddagen och när jag efter arbetet vid hand satt upp och red igen tog jag fasta på det Atli sagt om att tillföra mer energi. Jag smackade en gång och det hade samma katapult-effekt på Hamingja som vanligt men när jag återfick kontrollen kändes det att hon "växte upp" lite mer framför mig! Atli påminde om att jag hela tiden måste stämma av att hon är lösgjord i sidorna och efter att jag kramat lite i tyglarna var det verkligen som att hon dansade fram!

Atli konstaterade att det är tydligt att Hamingja mår bra av den här träningen och jag ska fortsätta på samma sätt och successivt kräva mer och mer samling, samtidigt som jag också ska variera med att rida ut mycket och "leka fram" mer samling även då. Och förstås fortsätta att tänka på att jag vinklar mitt bäcken rätt när jag ska samla henne så att jag får henne framför mig och inte bakom!

Jag är så ENORMT peppad att fortsätta träna!!! Men nu ska hon först få minst en vilodag efter den här intensiva kurshelgen - kanske t o m två. Nästa ridpass ska dessutom bli ut i skogen så att hon får "skaka loss" musklerna och göra något HELT annat - det är hon verkligen värd!!!

Inga kommentarer: