fredag 20 november 2015

Turbo-Lara: med REJÄLT drag under galoscherna!!!

Idag har det snöat!!! Och t o m inne i Luleå, där havsvattnet fortfarande värmer, var det KALLSNÖ som knarrade under skosulorna!!! Synd bara att marken inte hann frysa till innan snön kom, för i hästhagarna är det fortfarande blött och lerigt där under... men förhoppningsvis blir det kallare framöver så att vi tillslut slipper leran helt och hållet samt får behålla snön!!!

Lára och jag red en härligt tur längs bilvägen mot Avan idag. Till största delen höll vi oss i hjulspåren efter de bilar som kört och där var underlaget helt perfekt: hårt packad snö som ger bra fäste för broddarna och samtidigt ett lätt sviktande underlag. På sidan om hjulspåren låg snön ca 2 dm djup och jag undvek att rida där ifall det ändå skulle bildas styltor i Láras hovar. Fast när vi var på hemväg kom några bilar så att vi behövde gå ut i vägkanten och trots att vi t o m stod stilla en stund ute i snön blev det inga styltor alls!

Det blev ett konditionspass idag med intervaller i galopp resp tölt i friskt tempo varvat med skrittpauser. Vi fick diskutera endel kring högergaloppens vara eller inte vara... jag testade att fatta galopp från skritt, tölt resp trav och idag hade vi lättast att enas vid galoppfattning från trav. I normala fall driver jag aldrig när vi galopperar - förutom när vi jobbar med samling i galoppen. Och numera har Lára också lärt sig att det är lugn galopp som gäller - i alla fall när vi rider ensamma. (Har vi sällskap av andra kollar hon först VÄLDIGT noga om det inte är OK att starta superturbon som får de andra att närmast verka stillastående.)

När vi kunde enas om höger galopp ville jag belöna på det bästa sätt jag bara kunde: genom att låta henne springa FORT! Så istället för att bara "åka galopp" lättade jag sätet och gav en lätt skänkelsignal. Mer än så behövdes förstås inte för att turboaggregatet skulle dra igång och ge en acceleration som det nästan var whiplashvarning på! Det var ingen tvekan om att Lára tyckte det var toppen!!! Det enda som hade varit ännu bättre var förstås ett gäng andra hästar som hon hade kunnat springa ifrån...!!!

Galopp är ju väldigt lösgörande och hon kändes också riktigt, riktigt fin när vi efter en skriftpaus gav oss på lite ökat tempo tölt! Det är en utmaning att lyckas rama in henne tillräckligt i det ökade tempot - då det går så oerhört snabbt för en bog eller ett bakben att "försvinna" lite åt något håll på den här "gummibandshästen". Och att agera tillräckligt snabbt när "någon del av hästen är på väg ut ur ramen" men samtidigt utan att bromsa upp farten kräver endel finlir av ryttaren...!  Men idag fick vi alltså till det riktigt bra!

Vi avslutade med en lång skrittpaus (NÄR ska min dator lära sig att jag ALDRIG vill skriva "skriftpaus" istället?!!) och inte ens då fick vi något besvär med styltor. Så härligt det är med kallsnö som både ger jättefint ridunderlag och dessutom lyser upp så oerhört effektivt i höstmörkret!!!

Inga kommentarer: