måndag 2 november 2015

Hamingja back in school!

Hittade en gammal bild på Sylvia och Hamingja, vilken får illustrera att Sylvia åter har tagit sig an hennes träning. Helt suveränt att ha tillgång till verklig proffshjälp - och på hemmaplan dessutom!!! Jag visste ju när jag köpte Hamingja att hon skulle bli en verklig utmaning för mig - eftersom det är så "MYCKET häst att hantera". Men därmed också en fantastisk möjlighet för mig att utvecklas vidare som ryttare - tack vare att jag har så stora möjligheter till hjälp både från Sylvia och Atli.

Har inte hört med Sylvia ännu vad den lilla pausen i träningen - för att jag skulle rida kurs för Atli och sedan träna på min "läxa": halvhalterna - inneburit för Hamingjas nuvarande status. Men det lär jag ju få höra i sinom tid! Och eftersom Atli inte kommer tillbaka något innan årsskiftet kan Sylvia nu få fortsätta träningen oavbrutet till dess de åker iväg på vintersemester i december. Fast jag måste ju hinna rida några lektioner för henne innan dess - så jag vet vad det är jag "tar över" och hur det ska förvaltas till dess hon är hemma igen!

Medan Hamingja är på träning har jag som tur är möjligheten att träna vidare på min lycko-Lára! Även här en "arkivbild" - från en av alla de Atlikurser vi fått avnjuta tillsammans, The Queen och jag! Just idag är det dock Malin M som rider Lára - och själv "passar jag på" att ha riktigt ont i kroppen... Det började redan igår och har tyvärr hållit mig hemma från jobbet idag... BLÄ...!!! 

Har i alla fall bestämt mig för att lyxa till det och gå på SPA i kväll, på Clarion Sense som har ett jättefint erbjudande för alla medlemmar i Reumatikerföreningen - gäller alla måndagar till torsdagar! Jag gick med där när jag blev sjuk och man trodde att det var någon reumatisk sjukdom jag drabbats av. Men föreningen jobbar även en hel del med Fibromyalgi (när sjukdomen var nyupptäckt och man inte visste särskilt mycket trodde man att den var reumatisk. Numera är den omklassificerad till neurologisk, men reumatikerföreningen är fortfarande aktiv på området.) Och bara möjligheten att gå på SPA för 175 kr gör det ju värt att fortsätta vara med!

När jag gick en kurs om kronisk smärta för några år sedan, vilken anordnades av Gammelstads Vårdcentral i samarbete med Luleå Tekniska Universitet fick jag bl a lära mig hur man kan faktiskt kan "lura" hjärnan att bortse från vissa smärtsignaler. 

Hjärnan har nämligen ett system för att prioritera bland signalerna som kommer - så att om en person med t ex molande värk i ryggen som råkar sätta handen på en het spisplatta ska kunna reagera så snabbt som möjligt genom att rycka bort handen igen. I ett sådant fall slutar tillfälligt att ta emot signalerna om värken i ryggen (och andra mer ofarliga saker) och prioriterar helt signalerna från handen som bränner sig. 

Fiffigt nog uppfattar faktiskt hjärnan signalerna som kommer från en behaglig massage eller ett varmt bad på samma sätt, d v s lika prioriterade, som smärtan från handen som bränner sig! Så man kan alltså "lura" hjärnan att för en stund prioritera bort endel av signalerna från kronisk smärta genom att njuta av SPA, varma bad och eller bastu! 

Och inte nog med det - redan genom att göra sådant som man tycker om och blir glad och harmonisk av kan man få hjärnan att prioritera bort endel smärtsignaler! Att bara tända några ljus i höstmörkret och njuta av en riktigt god kopp te kan faktiskt lindra lite! Eller att göra annat som får en att må bra mentalt - som att umgås med sina hästar!  

Lára - en mästare på att erbjuda smärtlindring!!!

Inga kommentarer: