onsdag 12 februari 2014

Utfodring för prestation!

Läste för länge sedan en artikel om utfodring där det bl a stod hur man ska tänka när det gäller utfodring i samband med prestation/tävling. Mindes att hästens prestationsförmåga försämrades under ett visst tidsintervall efter utfodring med kraftfoder, men jag kunde inte komma ihåg vilket intervallet var… och inte har jag hittat igen den artikeln heller…

MEN Lillhästen i Stav länkade nyligen från sin Facebooksida till en artikel om utfodring - och i den artikeln fanns svaret på min fundering!!! Efter utfodring med stärkelserikt foder blir hästen - p g a mekanismer i matsmältningen - slö och okoncentrerad under en period av ca 1-3 timmar. Alltså kommer den inte att kunna prestera sitt max under denna tid. Dessutom ökar risken att den blir uttorkad eftersom en stor del av vätskan som cirkulerar i blodet trycks ut i tarmsystemet vid smältning av stora måltider.

1-2 kg hö kan man ge minst 2-3 timmar innan man ska rida, men inte kraftfoder. Så om man har en tidig första start ger man inte kraftfoder på morgonen - däremot kan man ge ett sent mål kvällen innan. Har man en sen första start kan man ge kraftfoder på morgonen, om det är minst fem timmar innan.

För att maximera återhämtningen kan man sedan ge ett litet stärkelserikt mål 1-1,5 timme efter prestationen, samt ett till efter ytterligare 2-3 timmar.

Källa: www.brogaarden.se

Artikeln, som även innehöll mycket annat intressant, hittar du i sin helhet här:


Inga kommentarer: