lördag 22 februari 2014

Det gäller att höja ribban!

Vi brukar köra "after ride", men här blev det "before ride"-mys, med BamBam i knät medan Lára mumsar hö och jag dricker te!

"Ska det verkligen inte bli mer snö än så här i vinter?" har varit en stående fråga bland Luleborna den senaste tiden. I natt gav så Kung Bore svar på tal - genom att leverera flera dm tung blötsnö. Men plogbilen hade redan varit i farten även på lilla vägen ut till Mariebäck - där båda väghalvorna var plogade. Extra värdefullt i o m att det var blöt "styltsnö" - och dessutom skönt att veta att man inte skulle behöva möta någon plogbil när man var "fångad" mellan de plogkanterna.

Jag hade egentligen tänkt ge Lára en "vårklippning" idag - det gäller ju att passa på innan de börjat släppa vinterpälsen. Förra året klippte jag henne så här års, för att det inte skulle bli lika mycket jobb för mina onda händer när hon sedan började släppa vinterpälsen. Och i år känns det ÄNNU mer motiverat med tanke på det ovanligt milda vädret som gör att hon svettas så kopiöst i sin TJOCKA päls…! Men i o m snöandet i natt var pälsen för blöt för att klippas, så jag får avvakta till i morgon och hoppas på "torrväder" då!

Vi red ut längs vägen mot Alviksträsk. Medan vi lämnade gården hann hon få lite styltor i hovarna så nere på bilvägen började vi med att "tölta ur" den. Sedan ägnade vi en stund åt små volter i skritt med ledande tygeltag för att verkligen "böja igenom" henne ordentligt. Fortsatte sedan uppvärmningen med att rida tölt i öppna för succesivt mer och mer avslappning vilket resulterade i längre och längre hals. 

I korsningen vid sjön hade jag tänkt fortsätta "böjandet" med volter och små åttor i tölt. Men det var så isigt efter plogbilens framfart att hon halkade till redan när vi inledde med volt i skritt. Så istället fortsatte vi längs vägen in mot stan. Hade kortat upp tyglarna jämfört med uppvärmningstölten och jobbade med stilla, bara lätt vibrerande hand och MKT drivning för att få henne att trampa under sig mer och därmed lätta fram. 

När vi sedan vände hemåt igen tränade vi först övergångar från halt och ryggning till långsam tölt. När vi kunde göra detta med bibehållen längd på överlinjen ökade jag successivt samlingsgraden, för att träna arbetstempo tölt. Precis som Atli alltid påpekar gäller det att man vid varje ny nivå av samling åter lösgör hästen. 

Efter en stund tyckte jag det kändes riktigt bra! Men misstänkte ändå att Sylvia inte hade varit nöjd om vi presterat detta på en av hennes lektioner. Så istället för att - som jag brukar - nöja mig med detta petade jag till Láras vänster bak med pisken samtidigt som jag försökte rida ÄNNU långsammare. Upprepade detta några gånger samtidigt som jag jobbade för att lösgöra henne igen - och vips kom några sekvenser där kanske t o m Sylvia varit nöjd med oss! Lára liksom "växte upp" framför sadeln och det kändes i alla fall som att hennes rörelser blev väldigt stora!

Note to self: INTE nöja mig när jag tycker det känns "riktigt bra" för då är vi fortfarande inom vårt "ganska OK-bekvämlighetsläge".  Jag måste höja ribban för att vi ska utvecklas vidare!!! 

Ett tydligt tecken på att Lára verkligen tagit i utöver det vanliga var att hon nu flåsade ÄNNU mer än vad det varma vädret redan fått henne att göra. Så vi tog en lååång skrittpaus för att hon skulle hinna hämta andan ordentligt innan vi varvade ner, först med långsam tölt och sedan i trav. När vi kom tillbaka till stallet var hon ändå så svettig att det droppade konstant från hennes bakben… Att ha päls för -30 (minst) när temperaturen mest håller sig runt 0 kan inte vara någon höjdare… Hon skulle verkligen behöva få "lätta på klädseln" m h a klippmaskinen!!! Hoppas verkligen det är uppehåll i morgon så att jag kan klippa henne då!

Inga kommentarer: