måndag 24 februari 2014

Mer styrka och mindre päls - en bra kombination!

Jag (eller rättare sagt klippmaskinen) befriade Lára från en hel del päls igår! Men det ser ju verkligen inte ut som om det kommer från min svarta häst… Och p g a den ljusa "underullen" hon har vintertid blir hon också alldeles ljus där jag klipper henne så här års. De första gångerna jag klipper henne på hösten behåller hon däremot sin svarta färg även som klippt.

Jag var snabb till stallet efter jobbet idag och hann därmed rida innan det började skymma - härligt! Precis som igår började jag med riktigt små volter i skritt utanför stallet för att direkt få en bra längd på halsen.

På väg ner till bilvägen drog jag mig till minnes ännu ett Atli-tips: Om du haft ett ridpass du inte riktigt är nöjd med och vid analysen efteråt kommer fram till vad som var felet, så ska du direkt från uppvärmningen för nästa ridpass fokusera på att åtgärda just detta. Jag var visserligen nöjd med gårdagens ridpass, men eftersom det började gå riktigt bra först när jag verkligen fick högerbogen på plats så bestämde jag mig för att detta skulle uppnås snabbare än igår.

Högerbogen var alltså i fokus när jag började uppvärmningen med långsam tölt i öppna. Övergick sedan till att rida riktigt korta sekvenser tempoväxlingar - vilket jag fått lära mig också är lösgörande - fortfarande med fokus på riktigt lång hals och utan några större krav på hastigheten.

Efter lite uppvärmningstrav med lång hals tyckte jag att vi för variationens skull kunde fortsätta uppvärmningen i galopp - och tänkte mig då höger galopp. Lára höll förståss med om gångarten - men tänkte sig istället vänster galopp… Det blev en lång diskussion med massor av galoppfattningar... Men slutligen accepterade hon att högergaloppen var ett alternativ - och kompenserade oenigheten med råge genom att bibehålla längden på överlinjen nästan lika bra som hon gör i vänster galopp! All vår träning har nog gjort henne lite starkare i alla fall!!!

När vi vände hemåt igen var det dags för "det egentliga arbetet" vilket precis som igår bestod av arbetstempo tölt. När jag började samla ihop henne var det med ett tydligt stöd på högertygeln - för att hindra bogen från att göra några utflykter. Gjorde sedan ett antal övergångar från halt och rygga till tölt. Och hon kändes riktigt fin!!! Upplever att hon orkar komma upp bättre i tölten nu än i höstas! Vinterns träning måste ha gett endel muskler och när hon nu dessutom blivit av med endel av den överdimensionerade pälsen så orkar hon också använda dem mer! Om en månad har vi årets första träning för Atli - det blir spännande att höra om han också ser en förbättring på detta område!!!

Efter detta erbjöd jag duktiga hästen att sträcka ut igen - men fortfarande i tölt - och när jag inledde med att böja henne ordentligt i sidan så hade jag uppenbarligen också hittat hennes "off-knapp" för hon längde sig genast i en avslappnad tölt!

"Ju mer du kräver av hästen i tölten desto mer behöver du rida trav i grundform!" är också ett Atli-mantra, så självklart var det på detta vis vi avslutade vårt träningspass idag. Även här använde jag böjning i sidan för att "trycka på off-knappen". Det blev ingen jättelång avskrittning idag, men när vi kom tillbaka till stallet hade Lára ändå hunnit sluta flåsa. Och det blev inga svettpölar under henne på golvet heller. Jag tror INTE hon saknar pälsen jag klippte bort!!!

Inga kommentarer: