söndag 23 februari 2014

Bättre på Laura-hästen än på Laura-stadion

Idag har vi uppehållsväder - ja t o m SOL på morgonen!!! Så den Lára som tog emot mig när jag kom till Mariebäck var torr och fin i pälsen - perfekt dag för klippning m a o! Jag "klippte fram" hennes bogar, hals och bakben medan jag än en gång fascinerades av att superkittliga damen av någon anledning inte har några som helst invändningar mot klippmaskinens framfart över hennes kropp. "Första gången hon klipptes var hon ett MONSTER!!!" kommenterade Sylvia, så det är bara att tacka och ta emot när jag slipper uppleva det!

Sedan var det dags att inviga Láras nya "vår outfit" på bästa sätt:  med en ridtur! Satsade på en fortsättning av gårdagens töltträning längs vägen. Men inledde först med skritt på riktigt små volter, ute på stallplan, med ledande tygeltag. Och Lára svarade med att böja sig mjukt i båda sidorna och sträcka ut överlinjen. Fortsatte uppvärmningen längs vägen med öppna i tölt och Lára slappnade av mer och mer för att tillslut även börja frusta - precis vad jag ville höra!

Senaste träningstillfället på ridbanan gjorde det än en gång tydligt att det ofta är kontroll över högerbogen som är den sista pusselbiten för att jag ska få henne helt mellan hand och skänkel. För att uppnå detta när vi fortsatte töltträningen red jag därför ovanligt mycket med böjning till vänster och ett tydligt stöd på högertygeln, samtidigt som vänster skänkel "red in" vänster bak under henne.

Resultatet blev att hon kom upp betydligt mer med bogarna i tölten! Och detta redan innan jag petat till henne på vänster bak med pisken! När jag dessutom gjorde detta - utan att hon för den skull fick öka tempot - var känslan att hon hade riktigt mycket rörelser! HÄFTIGT!!!

På hemvägen fortsatte vi att träna på arbetstempo tölt - då jag f f a använde snabba förflyttningar av vikten bakåt för att fånga upp energin. Och det märktes verkligen att hon orkade BETYDLIGT mer än igår, tack vare att hon fått "klä av sig" mycket av vinterpälsen! Provade även en tempoväxling och det märktes att vi hade "massor av bakben" med oss!

Efter en längre skrittpaus var det så dags att varva ner henne i tölt - inte helt lätt att hitta en "off-knapp" när jag nu tryckt in hennes "on-knapp" ganska ordentligt… Jobbade mycket med böjning i sidorna och tillslut slappnade hon av tillräckligt för att sträcka ut halsen riktigt och rulla på där med lös tygel utan att vare sig försöka rusa iväg framåt eller ramla ner i trav. Trav blev det förståss också - men då under "kontrollerade former" och vid det laget kändes hon riktigt lösgjord både i kropp och själ!

Tillbaka i stallet kändes det bra att det, till skillnad mot igår, inte bildades några blöta svettpölar på golvet under henne! Lára var förståss nöjd med att få mumsa sitt kraftfoder. Men Bambam - som punktmarkerade mig sedan vi kommit tillbaka efter ridturen… Jag skulle nämligen lunchfodra hästarna och sedan SNABBT skynda mig  hem för att försöka hjälpa Tre Kronor att vinna OS-guld hockey! Några andra svenska medaljer har det inte blivit idag, trots förhoppningen på herrarnas tremil i morse. Det gick betydligt bättre på Laura-hästen än på Laura-stadion idag alltså!

Inga kommentarer: