fredag 27 september 2013

Onsdagsgalopp

 Full galopp under fyrgångsuttagningen vid Midurs SM-kval nyligen.

Inför våra två tävlingar i höst - med Atlikurs där emellan dessutom - blev det extremt mycket ridbaneridning för mig och Lára. Därför har vi haft 2,5 veckas "ridbanepaus"- men idag var vi tillbaka igen. I alla fall delvis, när vi ägnade oss åt en lång och grundlig uppvärmning med lång hals i skritt, trav och tölt. Inledde på volt, men i trav och tölt red vi mest längs spåret.

Efter detta sedan galoppintervaller längs skogsvägen bakom bommen, voltarbete i skritt borta på vändplanen och galoppintervaller igen på hemvägen. Det är väl egentligen den ultimata kombinationen tycker jag: att värma upp på ridbanan och sedan rida ut för "själva arbetet" som Atli brukar kalla det.

Vi hann tillbaka till stallet innan det blivit mörkt ute och Lára fick både kylspray på de "strategiska punkterna" och stretching av bakbenen innan det var dags att mumsa kraftfoder och extra hö. (Hon hann inte äta upp allt hö hon fått innan ridpasset.) Den här gången gick det betydligt bättre att stretcha en tidigare - vi kanske börjar få in "den rätta knycken" både jag och Lára?! Dessutom blev det fleecetäcke på för att hon skulle hinna torka medan hon åt - nu när det plötsligt blivit höstkyla. (Fram t o m i helgen hade vi faktiskt metrologisk sommar - vilket var rekord för Luleå!)

Väderprognosen visar regn och bara 3 plusgrader i morgon bitti, så Lára fick fleecefodrat regntäcke på sig innan hon gick ut i hagen igen. Det är ju faktiskt i denna typ av väder som det är störst risk att hästarna fryser - inte när det är många minusgrader men torr luft för det klarar de oftast alldeles utmärkt. Dessutom har jag ju klippt henne och därmed förstört endel av hennes naturliga skydd mot regnet (fast förvånansvärt mycket päls har hunnit växa ut igen efter andra klippningen...!) När massören dessutom konstaterat ömhet i vissa muskler/muskelfästen vill jag ju inte heller riskera att hon blir kall på dessa (förutom under kontrollerade former - när jag efter hans ordination sprayar kylspray efter arbete.) 

Inga kommentarer: