lördag 7 september 2013

Midurs regionala SM-kval: uttagningar

Midurtävlingarna i Boden brukar vädermässigt oftast vara en prövning... Förra året var väl rekordet när det t o m kom en så våldsam hagelskur att huvuddomaren avblåste tävlingen till dess det värsta lagt sig. (Och när vi precis kom igång igen hördes en våldsam knall och stora rökmoln slog upp när ett hus bara en bit från banan började brinna... Jag var precis i collecting-ring då och fick rida in på banan och inleda mitt program ackompanjerad av brandbilarnas sirener...) MEN i år överraskade SMHI och/eller YR med att bjuda på solsken och värme!!!

Jag hade ju stränga order av Atli om att fokusera på att få Lára riktigt mjuk och lösgjord inför visningarna, så jag såg till att ha riktigt gott om tid till uppvärmning inför vår första uttagning - i T3 (tölt). Mycket skritt, trav och tölt på volt med lååång hals. Atli hade sagt att jag helst skulle rida till dess hon var så avslappnad att hon började frusta. Och i tölten kändes hon verkligen avslappnad och sträckte verkligen ut överlinjen - men inte behagade damen frusta...

Tillslut gav jag upp "frust-försöken" - för hon kändes ju riktigt lösgjord i alla fall - och övergick till att rama in henne lite mer i tölten. Inför sista steget: att rida riktigt samlad tölt, började jag att samla henne i skritten. "Visst kan jag samla mig!" sa Lára - och började samtidigt frusta och frusta...!!!

Innan det var dags för vår visning fick vi njuta av Elisabeths tävlingsdebut på sin fina Démantur - och att även domarna gillade vad de såg visade sig i att hon bl a fick en 6.5:a och två 6:0!!!

Lára och jag är ju inte på den nivån direkt... och tyvärr fick vi inte till Atli-kurskänslan i arbetstempot, men det kändes ändå ganska OK. När det var dags för tempoväxlingarna kunde jag glädjas åt att våra nedtagningar åter "satt som en smäck" - d v s jag kunde göra dem med "lös tygel", bara med säte och vissling!

Att öka tempot är dock fortfarande lite värre... Det är verkligen inte lätt att hinna parera så att hela "fröken gångjärn överallt" håller i hop och följer med åt samma håll - särskilt inte när det börjar gå lite fort...och när jag inte lyckas balansera upp henne blir hon dessutom lite spänd... Så vi hade endel problem i ökningarna och ännu mer i ökade tölten... fast någon kurvtagning lyckades vi faktiskt få till rätt bra i alla fall!


För arbetstempot låg vi runt 5.0 i poäng men tempoväxlingarna och ökade tölten drog ner så att vi totalt fick poängen 4.53. Nog hade jag väl hoppats på lite högre totalpoäng - men det är bara att träna vidare på det ökade tempot! Jag var i alla fall jätteglad för våra nedtagningar - och inte blev jag mindre glad när en av domarna skrivit: "JÄTTEFINA NEDTAGNINGAR!!!" :-)

I fyrgångsuttagningen red Lára och jag på banan samtidigt som Elisabeth och Démantur. Här hade jag ännu lite bättre känsla i arbetstempot än på förmiddagen och i traven var hon stadig i formen och gjorde inte minska försök att slå upp i galopp trots att jag hade vågat mig på att plocka upp henne lite i formen.

När det var dags för skritten - vår svåraste gångart - kom Elisabeth och Démantur ikapp oss bakifrån och red förbi. Trots detta började Lára inte takta utan fortsatte skritta - något jag var VÄÄÄÄLDIGT glad över! Såg sedan att tre av fem domare hade gett oss 5.0 för skritten vilket var mkt glädjande! En vacker dag kanske vi t o m kommer till det läge att jag faktiskt kan lägga på lite drivning utan att hon börjar takta utan istället länger stegen i skritt - trots att vi är på en tävlingsbana... Ja, drömma kan man ju i alla fall!

Det är ju först den senaste månaden som jag börjat kunna hålla ihop henne lite mer i galoppen, så hon har ju ännu inte de muskler som krävs för detta. Vilket märktes väldigt väl när det var dags att visa galopp... I fri form kan hon i princip galoppera hur länge som helst utan problem, men här började hon flåsa ganska snart. Faktiskt blev hon så trött att hon i övergången till ökad tölt kastade sig ner i trav istället. Men jag behövde bara göra en lätt förhållning för att hon skulle gå över i tölt igen och sedan var det bara att gasa.

Även hon nu var rejält trött så funkade ökade tölten bättre nu än på förmiddagen, antagligen för att hon var mindre spänd tack vare att vi just galopperat. Sammantaget var jag MKT nöjd med vår uttagning - och även med totalpoängen som blev 4.97. I morgon får vi rida A-final i båda våra grenar!

Nu blir det SPA-bad för att preparera inför morgondagens finaler!

Inga kommentarer: