söndag 1 september 2013

Dag 3, lektion 1: "Stora problem - små volter"


Inför dagens första lektion sa Ati till mig att när man fått uppleva sådan tölt som jag fick uppleva igår eftermiddag så är det naturligt att man vid nästa ridpass vill uppleva samma ska igen. "Men kom ihåg att gårdagens tölt kom efter tre lektioners arbete med att lösgöra henne och få ordentlig längd på halsen! Man kan inte förvänta sig att få sådan tölt direkt man sätter sig i sadeln!"

M a o: under detta ridpass skulle mitt huvudfokus återigen vara att få henne att sträcka ut halsen (och därmed överlinjen) riktigt ordentligt. Något som visade sig vara lättare sagt än gjort... Trots att jag på Atlis uppmaning ägnade mig åt extra mycket nedvarvning både under och efter gårdagens andra lektion så var Lára nu spänd och lite stressad i traven och ville inte alls slappna av...

"Minska volten!" ropade Atli och återkom till sitt klassiska: "Stora problem kräver små volter". Och när hon ändå inte lyssnade på mina signaler om att böja sig och sträcka ut halsen uppmanade han mig att böja henne riktigt ordentligt, genom att föra inner hand mot ytter höft. "Om hästen inte lyssnar på en liten signal är det bättre att direkt ge en STOR signal - så att man sedan har möjlighet att ge en STOR belöning!"

Det krävdes några sådana STORA signaler och totalt 20 minuters ridning innan hon kändes helt mjuk i både trav och tölt. Atli citerade sin kollega Einar Öder Magnusson: "När man tagit ut från kontot måste man se till att sätta in igen." och konstaterade att det jag "tog ut" igår måste jag idag jobba med att "sätta in på kontot" igen.

Tillslut fick jag i alla fall rida lite samlad skritt och sedan dito tölt. Och Atli sa än en gång att Lára var riktigt flott i tölten!!! När jag uttalade min förvåning över att jag inte behövde "packa ihop" henne mer i skritten för att få fram sådan häftig tölt svarade han att om man bara gjort grundarbetet bra så kan man "leka fram" arbetstempo tölt på detta sätt. Och precis som igår önskade jag mig verkligen en "spara-knapp"...!!!

Efter den sedvanliga nedvarvningen i trav konstaterade Atli att "alla hästar kan bli flotta i tölten - bara man arbetar dem tillräckligt mycket i grundformen så att man får dem att ärligt sträcka ut sin överlinje. Då kommer bärigheten och rörelserna!"

Tyvärr var Johan varken på plats igår eller under vårt första ridpass idag, så jag har tyvärr inga töltbilder från de tillfällen när Atli ropade att hon var riktigt flott...men till min glädje kom Johan loss från jobbet så att han hann fota oss under dagens andra lektion - så bilden ovan är därifrån. 

Inga kommentarer: