söndag 16 december 2012

"Stick och brinn!!!"
Lára med "sockermule"!

Idag var det faktiskt plogat 2/3 av vägen till stallet - jämfört med oplogat hela vägen igår kändes det ju definitivt som en standardhöjning! Vädret lämpade sig dock fortfarande lika dåligt för ridning med bara två traktbrodd samt avsaknad av snösulor... 

Det blev därför "unghästridning" idag - d v s full fart direkt från gårdsplanen, konstant högt tempo och tillbaka igen efter bara drygt 20 minuter. Valde att rida mot Avan, för jag hade kommit körande därfrån så det fanns i alla fall mitt bilspår att försöka hålla sig efter. I förhoppningen att i alla fall i någon mån minska mängden snö som kunde börja bilda styltor. 

Lára fick fria tyglar i alla gångarter för att kunna balansera sig så bra som möjligt vid de tillfällen då hon ändå halkade till. Ett par gånger hörde jag henne smida (slå ihop hovarna) bak i traven - och blev dessa gånger riktigt glad! Normalt är det ju ett tecken på obalanserad häst - men i den här situationen kändes det som ett perfekt sätt för henne att slå snön ur hovarna! Man skulle kanske ha tränat in ett kommando för detta?!


Tillbaka efter ridturen. 

Ser verkligen fram emot att det ska bli dags att sko om henne - så att vi kan få full vinterutrustning med fyra broddar per sko samt snösulor på alla hovarna! Hovslagaren vill helst att det går 12 veckor mellan hennes skoningar vintertid, för att det ska hinna växa ut tillräckligt med ny hov att spika i. Och till veckan är det bara 10 veckor sedan sist... (På sommaren växer hovarna snabbare, så då kan man sko lite tätare.)

Hade otur med timingen vid senaste skoningen: det var fortfarande bara lera ute så det kändes alldeles för tidigt med vinterskor. (Broddarna nöts upp direkt i leran och obroddade skor med broddhål är inte heller någon bra lösning eftersom skorna då mkt snabbt nöts upp i tårna.) Men bara någon vecka senare hade det för första gången frusit på för hösten och hästarna som skoddes då fick fyra broddar runt om. Men snaaaaaart! (F ö "borde" det snart bli riktig vinterkyla - det är ju faktiskt december - och då minskar ju besväret med styltor betydligt!)Avslutningsvis en liten kurs i hästspråk. "STICK OCH BRINN!!!" säger Lára (se örat),
och Hrissla börjar snabbt bege sig ut ur bild!

Inga kommentarer: