lördag 29 december 2012

En rejäl dos lycko-Lára!


Fortfarande kallt (-23 grader) när jag kom till stallet vid 12-tiden idag. Innan kvällen har SMHI lovat betydligt mildare väder - men jag hade inte tid att invänta det. I eftermiddag får vi nämligen trevligt besök av min syster med pojkvän! De stannar till nyårsdagen - tillika Kristinas födelsedag - och i morgon ska Micke få sin önskan om att få prova rida islandshäst uppfylld! Vi kommer nämligen att få låna Gabriel av Yvonne och KG.

Men nu var det ju den här dagen jag skulle skriva om, så det är väl bara att sätta igång?! Dagens träningspass hade (extra) stort fokus på långa halsen. Inledningsvis ett ovanligt ambitiöst skrittarbete som resulterade i att jag tillslut kunde hålla viss drivning i skritten UTAN att Lára tog det som signal att korta upp hals och steg för att börja springa. Istället blev resultatet låååång hals och låååånga steg! (Här skulle jag ha haft en "gilla-knapp" att trycka på!!!)

Sedan kunde vi även ta med den trevliga känslan från skritten över i trav - och jag upplevde också att gårdagens "genomridning" gav effekt i form av en mjukare häst idag! När vi övergick till galoppfattningar blev det VÄLDIGT tydligt att hon just nu är inne i en period då hon hellre skjuter ut vänster bog än höger. Damen är ju så ombytlig på det området - även om höger över tid är vanligast. M a o tyckte hon vänster galopp var en MKT bättre idé än höger... Hur som helst verkar allt vårt "galoppfattande" nu ha resulterat i att det är allt lättare att rida henne riktigt långsamt i galoppen - och i alla fall i vänster galopp börjar bärigheten bli riktigt bra!

När vi ridit en bit efter vägen längs sjön vände vi hemåt igen - och fokuserade på tölten. Precis som igår blev den riktigt trevlig när jag lyckats rama in henne så att "alla bogar (inkl den vänstra) och alla bakdelar" höll sig på plats! Red intervaller med skrittpaus emellan och under den sista intervallen försökte jag öka drivningen UTAN att för den skull låsa mig i sitsen - SVÅRT!!! Men liiiite mindre svårt nu när jag först ridit med avslappnad sits ett par intervaller.

I den avslutande traven fick jag ett kvitto på att dagens ridpass uppnått en riktigt bra kvalitet: för Lára sträckte ut och jobbade direkt på ett trevligt sätt genom kroppen! Atli skulle ha varit riktigt nöjd med den traven! Och m a o var det åter igen en Lára-hög matte som återvände till stallet!!!


Inga kommentarer: