fredag 8 juni 2012

Rapport från hönsgården



Här ser ni fyra av våra fem hönor. Efter en dryg vecka hos oss har de sakta blivit lite mindre skygga och vågar tillbringa mer tid utanför lilla hönshuset. Och det är glädjande att se hur de - efter ett liv i minibur - nu succesivt utvecklar normala hönsbeteenden! När de kom hade de ju aldrig ätit något annat än torrfoder, men nu har alla upptäckt hur gott det är med gräs. Och att maskrosor verkar vara en favorit har vi förståss inget emot! Ett naturligt sätt för dem att leta mat är också att krafsa lite med klorna för att sedan backa något steg för att undersöka om de krafsat fram något smaskigt - som metmask eller sniglar t ex. Har sett att i alla fall en av dem börjat göra så.

Hönor sandbadar för att hålla fjäderdräkten ren. Jag såg därför till att de hade ett "sandspa" i buren redan när de flyttade in. I början gick alla bara förbi, men nu är det en av dem som upptäckt denna njutning - och hon har verkligen gjort det med besked! Här om dagen, när det råkat regna ner i sanden, var hon alldeles brun hela hon efter allt badande...! Men idag har sanden torkat och ramlat av henne. Någon av de andra har visat visst intresse för vad hon håller på med i sandbadet - så kanske har vi snart en badnymf till!

Längs en stor del av uteburen har vi gjort en "vägg" av presenning - vilket ni ser till vänster i bild ovan. Det märks att de känner sig mer trygga i den delen av buren för de är helst där när de är ute. I yttersta delen av buren, med fri sikt åt tre håll, är det egentligen bara två som brukar vara. Därför har vi inte känt någon brådska att bygga den större inhägnaden som vi tänkt att de ska kunna gå i när vi är hemma (utan tak). Antagligen skulle de ändå inte våga sig så långt bort från hönshuset.

Däremot börjar det vara dags att flytta hönshuset och uteburen lite, eftersom de håller på att ha ätit det mesta av gräset i den "trygga" delen av uteburen. Jag har dessutom grävt upp maskrosor och lagt in till dem med jordklump och allt - för att de ska ha något att jobba med. Läste nämligen att höns behöver omväxling när de äter. Får de bara äta torrfoder och inte ens gå ut börjar de snabbt ge sig på varandra av ren uttråkning. Det är ju precis vad som hänt dessa damer tidigare - det är därför de ser ut som "ruggugglor"... Men till min glädje ser man redan att fjädrar håller på att växa ut på den som hade helt kal rygg när hon kom hit!

Vi har massor av trastar runt gården och när de flyger förbi hönsen triggar det hönsens flyktbeteende. Det är väl som med hästarna - om en börjar springa hakar de andra på "för säkerhets skull"... Men när de blivit skrämda in i hönshuset går det för varje dag kortare stund innan de vågar sig ut i uteburen igen.

I eftermiddag gick jag föresten på "hönsgodis-jakt" vid vår kompost. Där ligger lite gamla brädor m m och under var och varannan som jag lyfte på hittade jag sniglar och metmaskar. De flesta maskarna lägger jag i rabatten - men sniglarna konkurrerar vi inte om så de åkte in i hönsburen. Där de verkligen inte blev långvariga! Tror absolut att hönsen skulle uppskatta om de fick gå och krafsa runt komposten längre fram - vi borde verkligen göra en inhägnad åt dem där!


Inga kommentarer: