söndag 3 juni 2012

Midurs SM-kval: finaler!




Under värmningen inför vår första A-final för dagen, den i T3, kändes Lára verkligen riktigt fin! Jag lyckades aktivera hennes bakdel på ett helt annat sätt än igår. Och då blir ju ALLT så mycket bättre! F f a var jag så glad för effekten på det ökade tempot, för där kändes hon hur välbalanserad och taktren som helst! Såg verkligen fram emot att få domarnas poäng för detta moment!

När det var dags för finalen gick både arbetstempot och tempoväxlingarna riktigt bra. Men tyvärr blev ökade tölten inte riktigt som jag hoppats... Precis i början var det ett annat ekipage som bara svischade förbi - och då blev ju Lára så uppjagad att det blev "en gångart per ben". När vi ordnat upp det hela hade vi en sekvens som kändes riktigt bra. Sedan var det en annan häst som drog iväg helt okontrollerat och då sprang förbi oss - med superstressad Lára som helt tappade koncepten som resultat... Vid poänggivningen blev det VÄLDIGT tydligt vilka domare som sett den bra sekvensen och vilka som sett det andra... 3.5 - 3-5, 5-0, 5-0, 5-0 (om jag nu minns rätt.) Jag var försåss lite besviken att vi inte fått till ökade tölten som jag hoppats... men VÄLDIGT glad åt att vi ändå kom på tredje plats!!!

Mindre glad blev jag försåss när det vid utrustningskontrollen visade det sig att Lára bitit sig i munnen igen... antagligen hände det när vi blev omridna och hon blev arg för att hon inte fick kasta sig iväg efter de andra hästarna... Eftersom jag alltid kollar munnen och smörjer med vaselin i förebyggande syfte så vet jag säkert att det inte fanns något sår när jag tränsade henne inför finalen. Jag frågade om det var OK att rida nästa final om jag använde hackamore - och fick besked att det kunde jag göra.

Inför fyrgångsfinalen hade jag sedan två målsättningar: dels att höja våra skrittpoäng från uttagningen och dels att rida helgens bästa ökade tölt. (När det gäller skritten så fick vi 4,0 - 4,0 - 4,5 -5,0 - 5.0 och kommentarer av typen "överilat tempo"). Och till min glädje lyckades jag uppfylla båda dessa förväntningar! I skritten satt jag och gjorde förhållningar i princip hela tiden - men så fick vi också 5,0 rakt över! Och i ökade tölten hade vi helgens absolut bästa flyt - det var bara på en kortsida som vi fick lite taktproblem. På slutet vågade jag t o m trycka på lite mer - fast strax efteråt var det tyvärr dags att ta ner till skritt igen. Mindre nöjd var jag förståss med en riktig ryttarmiss: fel galopp... och i o m att jag behövde ha en del fokus på hingsten som vi precis red förbi, hann jag rida nästan ett halvt varv innan jag upptäckt felet och fattat ny galopp. Så poängen där blev mellan 3,5 och 5, 0. Trots detta räckte totalpoängen till en ny fin tredjeplats!!!

Efteråt fick jag också en eloge från domarna för min trevliga ridning på hackamoret - det var ju väldigt roligt att höra! (Tyvärr var det faktiskt några deltagare i andra finaler som blev diskade för att de trots att de tidigare varnats för sår i munnen ändå red nästa final - med bett i munnen! :-O Stackars hästar, säger jag bara...)

Nu vår korta, intensiva tävlingssäsong är över kan den sammanfattas: min häst är FANTASTISK! Och till våra medtävlare säger jag: när vi hunnit TRÄNA dessutom - då får ni verkligen se upp!!! :-) Fast någon långledighet blir det inte tal om... tisdag-onsdag till veckan är det Atlikurs!



Inga kommentarer: