fredag 8 april 2011

Kurs-hög!!!

Har ridit Atlikurs idag på den här lille gynnaren - och OJ så KUL det var!!! Fick börja att värma upp i skritt och trav på volt och sedan även tölta lite på volten och längs spåret, för att Atli skulle se hur vi utvecklats sedan sist och vad vi behövde gå vidare med. Han konstaterade att Snarfari nu är mycket mer avslappnad - varför det är hög tid att få honom att jobba med mer energi. Och efter allt böjande ska jag flytta fokus från innerhjälper till ytterhjälperna.

Atli red Snarfari en stund och visade mig (eller oss båda egentligen) nästa övning: att rida längs spåret med inåtställd häst och sedan göra en volt tillbaka m h a vikten och ytterhjälperna. I början fick Atli vara VÄLDIGT tydlig för att Snarfari skulle lyssna - men snabbt gick det bättre och bättre. (Det är förståss mycket lättare att vara häst när man äntligen får någon på ryggen som är så tydlig att man får beröm i samma sekund som man gör rätt!!!) Atli vände runt till dess Snarfari släppte bettet, så i början blev det volter, men sedan bara volt tillbaka. Och när han gjort övningen i skritt gjorde han samma sak i tölt.

Sedan var det min tur att göra samma sak. Även jag fick börja i skritt och till att börja med fick jag förstärka med pisken på ytterbogen när jag skulle vända in till höger, men sedan gick det bara m h a skänkel. När jag fick övergå till att göra övningen i tölt blev det riktigt roligt! Det var en så häftig känsla att hästen liksom "följde med mig runt"! Men det gällde också att driva för att hålla igång honom i svängarna.

Jag hade kunnat vända på detta sätt i tölt hur länge som helst! Men efter en stund fick jag istället tölta på volt, men använda hjälperna på samma sätt. Insåg då att jag lätt glömmer bort att använda vikthjälperna på volten... Töltade på riktigt små volter och fick ta hjälp av pisken några gånger för att få tillräckligt med energi. Snarfari reagerar ju så överdrivet på den - men Atli sa att jag då bara ska se till att böja honom i innersidan. Fick byta varv några gånger på volten m h a ytterhjälper och vikt och hela tiden med bibehållen energi.

När vi sedan avslutade med trav på volt var det VÄLDIGT tydligt hur mycket bättre Snarfari lyssnade på mina ytterhjälper nu! Lektionen var slut och vi fick beröm av Atli! Men jag kände bara att jag velat rida minst lika länge till - det är ju så KUL!!! Helt underbart att vi har två ytterligare kursdagar framför oss!!! Duktiga hästar får kraftfoder! Medan Snarfari mumsade borstade jag Feykir. På frågan "Hur smutsig kan en häst bli i en sjukruta?" kan Feykir tala om att svaret är : "Precis hur smutsig som helst!" Men han var i alla fall torr - så det gick ju att borsta bort.

2 kommentarer:

Pernilla sa...

Ser fram emot att läsa vad ni pysslat med resten av helgen:)
Krama prinsen från mig... och ha en bra helg

Anna sa...

Jag hoppas vi får vända mest hela helgen! :-D

Kramar ska definitivt distribueras!