onsdag 13 april 2011

Häääärligt vårväder!!!



Åh, vilket uuuuunderbart vårväder vi haft idag! Man behövde verkligen ingen softshelljacka, som på bilden ovan (den är från i lördags) för solen värmde så skönt och det var dessutom helt vindstilla! (Hörde på radion att de pratade om "regnigt och grått i hela landet"... hm...) Har haft två dagars återhämtning efter kursen, så idag kändes det väldigt bra att vara tillbaka i stallet igen! Även om jag blivit REJÄLT förkyld och i brist på nässpray var helt tät i näsan... Men pyssla med Feykir är ju alltid pyssla med Feykir - särskilt i det här härliga vädret!

Sedan blev det ridning på Snarfari också. Valde ridbanan för att repetera övningarna från Atlikursen. Jag fick ju tips om hur jag skulle lägga upp ett träningspass och gjorde precis så: uppvärmning i skritt och trav på volt. Sedan träna vändningar i skritt och tölt. Och när det fungerar bra ska jag tillföra mer energi och sedan fortsätta med vändningarna för att lösgöra honom igen.



Mycket vändningar blev det alltså! Och det är viktigt att komma ihåg att det är VIKT och ytterskänkel som ska vända hästen - inte innertygeln. Där ska man istället kunna ge STOR eftergift så snart vändningen gör hästen lös i innersidan.


När vändningarna i tölt kändes bra och det var dags att tillföra mer energi, för att öka samlingen, använde jag det gamla Feykirknepet: byta spöhand. Eftersom Snarfari är precis lika fånig som Feykir när det gäller pisken blir det väldigt mycket mer fart direkt!


En intressant iakttagelse jag gjort är att när vi ska vända i skritt så har jag störst behov av att ha pisken i vänster hand - för att kunna förstärka med den på vänsterbogen när han inte riktigt vill lyssna på ytterskänkeln och vända in åt höger. MEN när vi istället vänder i tölt och jag börjat "gasa på" mer så är det i höger hand jag behöver ha pisken för då tenderar han att "rinna iväg" ut åt höger i vändningarna till vänster. Det kan säkert finnas någon logisk förklaring till detta, men ingen som jag lyckats klura ut ännu i alla fall...


Red ingen längre stund, men Snarfari hann ändå bli ganska svettig i värmen. När han sedan ätit sitt kraftfoder fick han även äta lite extra hö. Alla i vallackflocken utom Snarfari och Funi behöver hålla igen lite - så de två kommer att behöver få äta extra utöver det som fodras i hagen. Under tiden han mumsade satt jag i solen vid stallväggen med en katt i knät och njöt - så det gick definitivt ingen nöd på mig! Det var väl bara en iskall cola light som saknades för att allt skulle vara HELT perfekt!

2 kommentarer:

Adina sa...

Härligt väder! Och roligt att det gick så bra att rida också :)

Anna sa...

Ja! Och nu har ju vägen börjat torka upp så att den är trevlig att rida på igen! (I alla fall mot Avan - har inte ridit åt andra hållet den senaste tiden p g a sprickorna längs vägkanterna.)