lördag 19 mars 2011

Snarfari får arbeta lite

Jag är lite piggare idag, så det blev arbete för Snarfari. Bestämde mig för ännu ett pass på ridbanan, för att försöka få lite bättre "kläm" på tölten. Man kan säga att det blev som en Atli-lektion, dock tyvärr utan Atli. Men upplägget var detsamma: först lösgöra i skritt resp trav på volt. Sedan gick vi ut på spåret och började träna halt, rygga, skritt. (Hade halsring på.) Snarfari var riktigt duktig, fast rygga med eftergift tyckte han uppenbarligen var överkurs... succesivt gick det i alla fall allt bättre.

Övergick till halt, rygga, tölt och så snart det blev travtakt gjorde jag ny halt och började om. I början blev det korta töltintervaller, men efter en stund kunde vi faktiskt tölta ett helt varv! En stund senare lyckades jag faktiskt åtgärda travtakten UTAN att göra halt och börja om. Men efteråt var jag inte riktigt på det klara med vad jag egentligen hade gjort... men det kommer jag förhoppningsvis på med tiden! Ett sådant "genombrott" skulle förståss göra det betydligt enklare för oss att rida ut med sällskap!

Något jag däremot kunde konstatera väldigt tydligt var att halsringsridningen hade MYCKET goda effekter på Snarfari! Dels blir han oerhört mycket lättare i handen. Dessutom lyssnar han jättebra när jag gör halvhalter med säte och kroppsvikt i tölten!

Ett par "nära dödenupplevelser" fick han dock uppleva under ridpasset... jo, han är precis lika fånig när det gäller pisk som Feykir: bara man vinklar ut den lite förstår han att han ska dö...!!! Men mirakulöst nog överlevde han faktiskt dessa trauman.

När jag fått lite eftergift i nacken i tölten var jag nöjd och testade bara lite samlad skritt (oj, så svårt det är att hitta den där känslan av "spänd båge" från bakbenen och fram över ryggen på denna häst... i alla fall för mig!) Och sedan avslutade vi på Atlivis med trav på volt.

Han hade blivit ganska svettig i värmen, trots att han är helklippt, så jag lät honom gå ut i hagen och "vädra" medan jag lunchfodrade hästarna. Så fick han på sig täcket igen innan jag åkte hem.

Nästa ridpass - förhoppningsvis orkar jag redan i morgon - tänker jag rida ut istället för på ridbanan. Men då ska vi nog mest ägna oss åt skritt, trav och galopp. Rider vi ensamma kan vi kanske klara lite tölt då också, i o f s...

Inga kommentarer: