lördag 12 mars 2011

Roooooligt med ridkurs!!!


Här har ni Snarfari och mig inför dagens andra lektion. I o m att han är helklippt kan nästan tro att han är musblack, men han är svart. Visst är han ganska snygg i Feykirs träns?!
Det har varit en mycket givande dag idag! Har fått jobba massor med samlad skritt. Snarfari vill gärna gå med huvudet högt och sänka ryggen så snart man börjar "tänka tölt" så Atli sa att det som f f a behövs är massor av samlad skritt så att han får bygga upp rätt muskler för att sedan även kunna tölta i en lägre form. Alltså fick jag jobba med massor av drivning och STORA eftergifter hela tiden, det senare för att han inte ska lägga sig i handen. Atli påpekade också att när jag gör förhållningar på tygeln ska jag göra dem sakta, men när jag ger eftergift ska den komma snabbt. (Hörde sedan hur han sa till en annan ryttare: "Utan eftergifterna lär sig hästen ingenting!" och "Om hästen inte svarar direkt får man prata med STORA bokstäver!")
Övergångarna till tölt blev bäst när jag tog hjälp av en hörnpassering: stöd på yttertygeln och flytta undan inner bak i hörnpasseringen för att sedan direkt "smyga över" i tölt. Då kunde vi prestera några steg tölt i lägre form och utan något i handen.
Jag fick även sitta kvar på hästen medan Atli jobbade honom i samlad skritt från marken - för att jag skulle få känna hur det ska kännas när han börjar jobba rätt med ryggen.
Atli påminde också om att det är bra att börja ridpassen med att uppmuntra Snarfari att länga halsen nedåt vid stillastående - för att sedan ha samma målsättning i skritt, trav och tölt. Allt för att han succesivt ska stärka sin överlinje.
Oj, så nyttigt det är att rida en annan häst än sin vanliga! Att Snarfari och Feykir är VÄLDIGT olika att rida har jag ju redan nämnt ett antal gånger. Däremot finns det likheter mellan Snarfari och Reykur, som också kunde bli travaktig i tölten. Reykur var en riktig naturtöltare - han kunde t o m tölta i djupsnö om han var på det humöret. Och var han för stressad var tölten den enda gångart han hade... Men han ville också, precis som Snarfari, bli hög i formen och sänka ryggen. M a o borde det kanske inte vara så svårt för mig att ställa om från Feykir-ridning till Snarfari-ridning... (Sylvia sa också: "Tänk Reykur!") Men fyra år med bara Feykir-ridning har uppenbarligen satt sina spår!
Men lite av det gamla började kanske ändå komma tillbaka till mig, för Sylvia sa efter andra lektionen idag "Det verkar som att du börjar få lite grepp om hur du ska göra nu!" Jag är i alla fall JÄTTEGLAD över att jag fått den här chansen att vara med på kursen! Det gör ju att det sorgliga med Feykir blir lite lättare att hantera när jag ändå får rida lektioner, lära mig mer och umgås med alla trevliga "hästkompisar". Idag har vädret dessutom varit helt UNDERBART - solen han värmt så skönt så vi har suttit ute och njutit mellan våra ridpass!
Tack vare att ridkursen pågått hela dagen har jag ju även haft många tillfällen att pyssla och mysa med Feykir i hans sjukbox. Medicineringen i morse gick verkligen jättebra - men när jag gav honom kvällsmedicinen blev det tyvärr lite svinn... Jag märkte att han svalde så jag lät honom sänka huvudet. Men uppenbarligen hade han inte svalt riktigt allt, så endel rann ut ur munnen igen. Det mesta hamnade dock i min ena hand - som han sedan slickade av i jakten på godis - så förhoppningsvis fick han i sig tillräckligt i alla fall!
Läste föresten massor om fång igår. Det verkar som att konvalecensen i de lindrigaste fallen är 3 månader, men att det kan ta upp till 8-9 månader i värre fall. Och - hemska tanke - i de värsta fallen blir hästen aldrig smärtfri utan måste avlivas... Det är bara att hålla tummarna stenhårt för att detta är ett lindrigt fall!!! Tre månader utan Feykir-ridning känns ju verkligen illa nog... jag får abstinens bara av att tänka på det... Men det får ju ta hur lång tid som helst bara han blir bra igen!

1 kommentar:

Pernilla sa...

Håller tummarna för Feykir! Roligt att du tycker det är roligt att rida iafa :) Vet inte om Sylvia sagt något men du får gärna rida honom lite grann :) Sylvia ska ju börja rida honom snart åxå :) Saknar min stiliga prins.