onsdag 3 oktober 2007

Konditionsträning

Dagens visslingsförsök i hagen var det sämsta hittills... jag borde inte ha skrivit något om det i bloggen igår! ;- ) Men efter lite tvekan kom Feykir till mig i alla fall.

Idag skulle vi konditionsträna - d v s rida mycket galopp. Hade tänkt rida till "galoppbacken" och ta den några vändor. Under sommaren red vi där en gång/vecka, men nu var det faktiskt ett bra tag sedan sist. Men när jag skrittade iväg från gården insåg jag att vi kommit iväg ut lite väl sent för en sådan runda... Det tar ganska lång tid att rida dit och tillbaka och med några vändor i backen dessutom var risken att det skulle hinna börja skymma innan vi var hemma igen. Jag hade inte tagit några reflexer, så det blev att välja ny ridväg. Det går så väldigt lätt att vänja sig vid sommaren med ljuset dygnet runt, men är betydligt svårare att acceptera höstmörkret...

Valde istället att rida mot Avan till för den vägen går lite upp och ner så det finns några små backar att galoppera i ändå. Varvade trav och galopp så att han skulle få jobba ordentligt. I början ville han inte ta höger galopp av någon anledning. Det fåniga är att om jag ska försöka ge riktigt tydliga galopphjälper så blir det tvärt om: jag tappar sätet, hamnar med vikten fel o s v - och då fattar han ju ingenting! Red lite vänster galopp istället och sedan försökte jag bara "smyga in" hjälperna för höger galopp utan att tänka så mycket på det. Då fungerade det klockrent! Red mesta tiden längs bilvägen, men travade också en runda på en stig i skogen. Jag tror jag ska börja kalla den "travstigen" för den är verkligen perfekt för att träna trav: slingrar sig fram uppför en flack skogsbacke och bitvis är det stenar och rötter som gör att hästen måste korta och länga på steget. Oerhört lösgörande! När vi skrittade sista biten hem till stallet försökte jag vara konsekvent och påminna med pisken ifall han tappade bakdelen och "dök" ner fram, precis som jag gjort de senaste gångerna jag ridit på banan.

Det var en rejält svettig häst som fick stå med teamtäcket på och mumsa kraftfoder medan jag mockade lite och sopade i stallet.

Inga kommentarer: