fredag 5 oktober 2007

Atlikurs - dag 1

Vi har en 2,5 dagskurs den här gången - så första dagen skulle alla bara rida ett pass.



"Börja mjuka upp hästarna och jobba med dem så ser jag hur ni rider" sa Atli. Jag jobbade med att flytta bakdelen "kors och tvärs" samt sedan att flytta av från spåret och tillbaka med sidförande hjälper. Först i skritt och sedan i tölt. Den andra tjejen som red samtidigt fick en hel del instruktioner, men jag fick mest rida "på egen hand", vilket förhoppningsvis betydde att han tyckte att jag gjorde rätt. Sedan fick jag instruktioner om hur jag skulle jobba Feykir på volt både i skritt och tölt - jag skulle ha ett jämnare tryck med innerskänkeln än jag brukar, till dess Feykir slappnar av och söker sig nedåt.



I vissa lägen har Feykir börjat slänga upp huvudet snett åt höger och jag har räknat ut att det innebär att han samtidigt tappar vänster bak. Frågade Atli hur jag skulle korrigera detta. Han sa att när han går emot bettet så där ska jag "släppa tyglarna helt lösa och se till att distrahera honom med hjälp av skänklarna. Det är alltid dåligt när hästen är fokuserad på bettet och om du tar mer i tygeln när han gör så där blir han ännu mer fokuserad på bettet." Jag testade och det funkade förståss! När Feykir gjorde så i vänster varv på volten kramade jag även lite, lite på innertygeln för att inte helt tappa voltspåret, men f f a "distraherade jag honom med skänklarna" och då slappnade han av i halsen igen.



Det är verkligen roligt att rida för Atli för han lyckas verkligen förklara så att jag förstår varför jag ska göra på ett visst sätt - och t o m hur jag ska kunna anpassa den nya kunskapen så jag kan använda den i situationer när Feykir beter sig annorlunda än just på kursen. Härligt att ha ytterligare två kursdagar att se fram emot!

Även i kväll var det jättevackert när jag kom till Avan för att ta färjan över Luleälven!

Inga kommentarer: