tisdag 2 oktober 2007

Kan du vissla (Joh)Anna?

Efter Midurs clinic med Ia Lindholm under vårvintern började jag försöka lära Feykir att komma om jag ropar på honom i hagen. Efter tips från Ia ropade jag samtidigt som jag klappade på höger jackficka - "godisfickan". Började med att bara stå några meter ifrån honom och utökade succesivt avståndet. Det gick väl sådär för det mesta... efter mycket tvekan brukade han tillslut komma gående med dröjande steg... När sommaren och gröngräset kom blev det sedan totalt bakslag - SÅ intressant var inte mitt godis att han ville lämna gröngräset frivilligt... Bestämde mig för att det var lika bra att lägga projektet på is till i höst när han inte skulle ha gräs att äta. D v s nu!



När jag återupptog försöken stod jag åter på bara några meters håll, ropade och klappade på fickan - med en ganska ointresserad respons som resultat... Men så kom jag att tänka på att Sylvia alltid visslar på hästarna. Hon visslar när hon lägger ut hö i hagen, ifall de inte redan står och väntar. Och hon visslar så att hela flocken kommer springande när ridskolehästarna ska få komma in och äta kraftfoder innan arbetet. Om hon vill att en speciell häst ska komma visslar hon och ropar den hästens namn. När jag redan haft Feykir inne och hon visslat på de andra har jag märkt hur han lystrat mycket uppmärksamt. Alltså vore det förståss effektivare att vissla på honom! Det är bara en liten hake... det är ju rätt fiffigt om man kan vissla också...vilket INTE är min starka sida. (Min lillebror fick nog helt enkelt mina visslingsgener också - han är en riktig vissel-virtuos.) Bestämde mig ändå för att göra ett försök. Gick ut i hagen, klappade på fickan och visslade (ja, lyckades i alla fall producera ett entonigt försök i den vägen.) Resultatet var häpnadsväckande trots min totala brist på visslingstalang - Feykir kom direkt! Som om han väntat och väntat på att jag äntligen skulle vissla på honom!



Sedan dess har jag hunnit testa två gånger till - med lika bra resultat! Fast det är med viss tvekan jag skriver om det i bloggen...för tänk om det bara var nybörjartur... Finns det kanske någon studiecirkel i vissling som jag kan anmäla mig till i så fall?! ;- )

Inga kommentarer: