fredag 10 augusti 2012

Galopp, galopp, galopp!



Tildra och Lára i sin hage på Vindurtävlingen i våras. Och nästa helg är det dags igen!!!


Idag blev det ett pass på ridbanan för mig och Lára - och den som läst inlägget från igår blir väl knappast förvånad över att vi tränade galoppfattningar...?! Men först värmde vi upp förståss. Och då kom jag på något riktigt smart: jag började med "kasta toppi" på allt mindre volter åt båda hållen, för att "böja igenom" henne ordentligt. (Och bytte varv OFTA - allt enligt Eyjolfurs instruktioner.) Och när jag sedan bad om trav på volt istället var detta HELT odramatiskt för Lára! Så ska jag definitivt göra fler gånger - för varför ta en fight om man inte måste?!

Sedan var det alltså dags att träna galoppfattningar. Jag gjorde dem hela tiden ur skritt, i ett hörn på ridbanan och utgick ifrån hur Atli instruerade mig för ganska precis ett år sedan. I god tid innan hörnet vred jag kroppen så att jag tittade ut från ridbanan, behöll kontakten på yttertygeln medan jag gav eftergifter på innertygeln. När det så var dags för själva fattningen var inner höft redan i framskjuten position så jag bara tryckte till lite med skänkeln samtidigt som jag gav efter igen på innertygeln.

Galopperade genom kortsidans båda hörn, styrde in på en volt och höll galoppen ett eller ett par varv på volten innan jag saktade ner till skritt igen och började om. (Vilken LYX det är att ha en häst som klarar att galoppera på volt - det har ingen av mina tidigare ögonstenar gjort..!)

Det blev MÅNGA galoppfattingar - f f a i höger galopp förståss, men även många i vänster galopp. På ridbanan tar Lára nästan alltid rätt galopp, så det handlade väl främst om att vi verkligen skulle finslipa själva fattningarna och bli bättre "synkade" just där. Vilket förhoppningsvis även resulterar i att det går bättre när vi rider ute också.

Efter avslutande trav på volt (som även nu fungerade hur bra som helst) blev det många varv i skritt på hellång tygel som nedvarvning. Och att Lára verkligen fått jobba ordentligt bevisades av att hon faktiskt uppskattade långsam och avslappnad skritt - även efter ett par varv!

Innan jag hunnit släppa ut henne i hagen igen började de skjuta nere på älgskyttebanan - och jag fick än en gång fog för mina misstankar att det var skjutningen som fick Lára att bli helt galen när hovslagaren skulle sko henne just som jag köpt henne. Är hon ute med flocken bryr hon sig inte alls om ifall de skjuter, men om hon råkar vara inne i stallet ensam... Nu blev hon så oerhört uppjagad... När jag höll på att dra exemtäcket över huvudet på henne t ex rusade hon plötsligt rakt fram - och rätt in i väggen i o m att hon just då inte såg någonting. Och när jag sedan skulle leda ut henne höll hon på att springa rakt över mig... Men så snart hon var innanför grinden hos flocken var hon hur avslappnad som helst igen.


Inga kommentarer: