måndag 20 augusti 2012

Vindurtävlingen - finaler



Lára inför fyrgångsfinalen - synd att hon har så dåliga tävlingsnerver... ;-)


Idag var det svalare och rejält blåsigt, vilket tyvärr gjorde att Lára var lite mer ofokuserad än igår... Borde alltså ridit henne ännu tröttare under uppvärmningen, men jag ville ju ha mycket turbo kvar till finalerna också...

Inför töltfinalen hade jag f f a satsat på att "gasa på" för att hon skulle hitta balansen i det högre tempot. Plötsligt upptäckte jag att de andra var i collectingring, så det blev att skynda sig dit utan att ha hunnit ägna så mycket tid åt samling... vilket sedan visade sig i att jag inte hade bakdelen med mig lika bra som igår. Dessutom var hon mycket mer speedad och lyssnade inte lika bra på nedtagningarna... Men i ökade tempot klarade vi både att ta kurvorna och att räta ut oss och gasa vidare på ett bättre sätt än igår. Därför var jag ändå jättenöjd med vår prestation, även om vi sänkte våra poäng från uttagningen. 

Under värmningen inför fyrgångsfinalen satsade jag därför betydligt mer på samlingen. (Men lät henne inte springa sig tillräckligt trött, skulle det visa sig...) Finalen började dock riktigt bra, med 5,0-5.5 för arbetstempo tölt - vilket innebar en tredjeplats så långt. Men när det sedan var dags för trav tyckte Lára att det var mycket bättre att galoppera... det var dessutom svårt att "bromsvissla" åt henne i motvinden... Här rasade poängen ända ner till 3,5 och då var det ju i princip redan kört... Extra synd eftersom hon har så fin trav - bara hon vill visa den! Skritten var förståss en utmaning en sådan här dag när hon bara hade bråttom, men genom små förhållningar i princip i vartannat steg så kunde jag ändå glädja mig åt poäng mellan 5.0 och 5.5! 

En av domarna hade skrivit "något tempofattigt" på galoppen igår - men något sådant fanns verkligen inte på världskartan idag. Nu var det REJÄLT drag under galoscherna! Till min glädje lyckades vi sedan prestera vårt högsta tempo hittills i den avslutande ökade tölten - utan att taktfelen blev särskilt många fler. Också ett glädjeämne att ta med sig!

Sammantaget var jag därför jättenöjd med min duktiga häst och vår prestation. Överskottsenergin i traven får jag helt enkelt ta på orutinkontot - vi har ju inte tävlat så många gånger ännu så jag har inte hunnit lära mig hur mycket hon behöver springa av sig innan, beroende på väder och andra omständigheter. Det är ju en balansgång: inte FÖR trött, men tillräckligt... 

Från Vindurs alltid lika fina prisbord hade jag dessutom fått välja ett par fina svart-vita tyglar efter töltfinalen och ett par helskodda, grågröna ridbyxor efter fyrgångsfinalen! Så det var en jättetrött men jättenöjd Anna när vi (Johan och jag) styrde hemåt igen på kvällen. (Eva hade återvänt mot Luleå i Johans bil redan vid lunch, för hon skulle börja jobba i Gällivare kl 04.30 på måndag morgon.)

Att Johan dök upp på finaldagen innebär förståss att ni kan se fram emot BILDER! Återkommer när jag hunnit gå igenom dem. (Det är visst 960 stycken, så det tar ju en stund...)

Inga kommentarer: