söndag 1 mars 2020

KÄNSLIGA HÄSTÄGARE VARNAS!!!

Idag kom Hamingja GALOPPERANDE i hagen - och jag blev så lycklig att jag trodde hjärtat skulle stanna!!! (Naturligtvis valde jag att tolka det som att hon var så FANTASTISKT glad att se mig!) Redan där hade min lyckohäst ju "gjort sitt jobb" med råge - och sedan fick jag rida DESSUTOM!!!

När vi töltade iväg mot Avan var hon passtaktig till att börja med och ett pet med pisken på höger bak blev förståss ett litet trauma - men strax efteråt "lossnade" hela hästen och töltade på med bra takt i friskt tempo - och FRUSTADE! I den första backen höll vi oss till tölt, men i nästa längre backe bjöd hon på en låååång sträcka vänster galopp! När vi mötte en traktor med snöslunga kändes vägen VÄLDIGT smal och Hamingja blev lite rädd, men inte mer än att jag kunde hålla kontrollen.

Efter lite voltarbete i korsningen i Avan vände vi hemåt och jag red först tölt i ett lägre tempo med mer samling, för att även hinna med att tänka på min sits. Precis som igår fattade jag vänster galopp i god till innan backen upp till kalhygget och till att börja med galopperade Hamingja på riktigt trevligt, men gjorde plötsligt en tvärnit (var det möjligen någon av timmerstockarna i upplaget vid vägen som uppträdde hotfullt?!) och övergick sedan till tölt.

Istället för att stanna och göra ny galoppfattning fick hon fortsätta i snabb tölt till dess vi var uppe på backkrönet. Och vid nästa (vänster-)galopp uppför samma backe höll hon galoppen ända till dess jag började vissla! Efter en tredje galopp i samma backe satt jag av och sadlade om innan vi fortsatte hemåt. Jag använde öppna åt vänster för att bibehålla bärighet i tölten och försökte hålla fokus på min sits. Bitvis lyckades jag faktiskt hålla mig avslappnad i kroppen vilket även Hamingja verkade uppskatta!

När vi skulle rida över bäcken började hon fåna sig, precis som igår, och jag använde samma taktik idag: att distrahera henne genom att rida vänster-öppna över bäcken och uppför backen. Sedan mötte vi traktorn igen - denna gång med snöslungan igång så att snön yrde - uppenbarligen hade han varit och snöröjt den högra skogsvägen bakom bommen. Jag gjorde ett tecken att han skulle stanna och då var han bussig nog att vända tillbaka och släppa förbi oss så vi kunde rida in på gården innan han avslutade snöröjningen!

Efter stretching fick Hamingja även idag stå med BoT både på ryggen och haserna innan hon fick gå ut till kompisarna i hagen igen. I morgon blir det vilodag för henne, men förhoppningsvis rider jag igen redan på tisdag!

Inga kommentarer: