tisdag 3 mars 2020

När snön gnistrar - och Hamingja med den!

Den allra vackraste snökristallen!!!

Det har verkligen varit ett FANTASTISKT sportlovsväder idag, för dem som varit lediga!!! Och jag kunde i alla fall sluta lite tidigare för att njuta av solskenet och den gnistrande snön tillsammans med Hamingja! Även idag red jag bilvägen bort till Avan och idag varvade jag tölt i friskt tempo med trav som uppvärmning. Tölten kändes passtaktig i början men jag fokuserade på tempot samt att rakrikta genom att "ta med" högerbogen åt vänster m h a sidförande tygeltag och successivt blev takten bättre. Traven red jag i uppförsbackarna, vilket visade vara ett smart drag för då kunde jag driva fram mot bettet utan att hon bara rusade iväg framåt!

När vi vänt hemåt igen började jag samla lite mer i tölten för att sedan rida samlad skritt och högersluta som förberedelse för galoppen. Det blev tre galopper uppför den första backen på hemvägen, då jag varje gång startade en bra bit innan backen för att förlänga vår galoppsträcka. Jag undviker helst att galoppera på helt plan mark för jag upplever att galoppen då snart blir flack och mina försök att "rida ihop" henne igen brukar bara resultera i att hon blir spänd... 

Men nu gjorde hon verkligen jättefina galoppfattningar vilket också gav en galopp med riktigt trevlig bärighet till att börja med. När vi sedan började tappa lite av bärighetenn var vi framme vid backen och då började hon av sig själv ta i mer bak igen så att vi fick en trevlig galopp även upp till backens krön! Jag kunde dessutom lägga till lite drivning i backen utan att hon blev spänd. 

Efter två riktigt fina fattningar av vänster galopp, från halt och ur högersluta ville jag testa en högergalopp också. Jag insåg här om dagen att all vår träning av vänster galopp gjort att jag blivit lite ringrostig när det gäller att fatta höger galopp... och även idag fick jag verkligen tänka till så att jag red vänstersluta och även tittade åt vänster när jag gjorde fattningen... Men när matte faktiskt lyckades göra rätt fick Hamingja chansen att även göra en jättefin fattning av höger galopp!

Som vanligt satt jag av för att sadla om efter galoppen och förutom att sadeln kom tillbaka till ursprungsläget så fick Hamingja också en tydlig signal om att det var paus. Så tydlig att hon sedan kunde njuta av skritt på hellånga tyglar en lååång stund när vi fortsatte hemåt! 

Jag hann sedan med att träna lite mer på min sits: först att rida samlad skritt utan att spänna mig i hela kroppen, göra övergång till tölt och sedan bibehålla samlingen i tölt m h a halvhalter UTAN att bli jättespänd själv. Oj, oj, vad jag behöver träna på detta! Men jag fick redan idag uppleva små glimtar där det fungerade och den känslan gav verkligen mersmak! Jag "kryddade" dessutom det hela med att  rida med tyglar som kändes aaaningen för långa, för att jag skulle bli tvungen att räta på mig när jag började falla framåt. Ibland är det tur att man är lättlurad!!!

Det märktes på Hamingja att hon mådde väldigt bra av att ha fått gå på framåt, både under töltuppvärmningen och i galopperna för varje gång jag erbjöd hellånga tyglar under hemvägens skrittpauser sträckte hon verkligen ut och slappnade av! Tillbaka i stallet blev det sedan stretching och Back on Track innan hon fick gå ut till kompisarna i hagen igen. Och i morgon får hon vilodag för att ladda inför Atli-kursen till helgen. Tänk att det REDAN är kursdags igen!!! När vi hade höstens sista träning för honom, i november, kändes det som en EVIGHET till i mars... men nu är vi redan där!!!

Inga kommentarer: