lördag 7 mars 2020

Den optimala ridkursdagen!!!

Hamingja inviger sitt nya ES schabrak i "purple and gold" inför dagens sista lektion. Solen hade då börjat gå ner så tyvärr ser man inte riktigt hur perfekt det matchar min ridjacka... Men förhoppningsvis får vi någon som fotar oss i solskenet i morgon så att den snygga färgen syns tydligare! 

En ridkurs för Atli i strålande vårvinterväder - vad skulle kunna toppa det? Jo, en ridkurs för Atli i strålande vårvinterväder där DESSUTOM Karin Åberg från Sadlar.se dök upp med sin stora bil fullproppad med jättefin hästutrustning - och det var PRECIS vad som hände idag! Mitt lager av schabrak må vara stoooort - men jag hade ju faktiskt inget i den här färgen sedan tidigare (bara en vojlock) så jag var ju mer eller mindre TVUNGEN att köpa detta!!! ;-) :-D

Om jag räknat rätt har jag haft förmånen att träna för Mäster Atli under 15 år nu - verkligen en makalös förmån!!! Under denna tid har hans system med uppvärmning på volt med lång hals i skritt, tölt och trav (i just den ordningen) följt av "själva arbetet" och sedan nedvarvning på volt med lång hals i tölt och trav verkligen också blivit mitt system. Så när jag i höstas bestämde mig för att kasta om ordningen i uppvärmningen och rida trav före tölt kändes det som ett djärvt beslut!

Hamingja som både har extra starka flyktreflexer och dessutom en oerhört generös läggning som lätt får henne att stressa upp sig i träningen har verkligen haft ett STORT behov av en tydlig struktur som hela tiden upprepats, så att hon kunnat känna sig trygg med att hela tiden veta vad som förväntats av henne. Och Atlis upplägg har verkligen hjälpt henne jättemycket, men tillslut blev det nog t o m FÖR effektivt... hon blev så avslappnad i uppvärmningstölten att hon tillslut även började tappa energin och blev allt mer passtaktig... 

Detta har varit just ett uppvärmningsproblem, för så snart jag har börjat samla henne i tölten har takten blivit bra. Och eftersom hon alltid har ett REJÄLT "tryck i steget" i trav började jag alltså under hösten experimentera med att starta uppvärmningen med trav så att hon redan "var igång" när jag övergick till tölt. Takten blev också lite bättre av detta, så när vi tränade för Atli i november tyckte han att jag skulle fortsätta på detta sätt. 

Och efter att han själv tränade Hamingja i torsdags tyckte han att vi nu skulle testa något ännu mer "wild and crazy": att hoppa över uppvärmningstölten helt och kräva viss samling och bärighet i tölten direkt. "Hon behöver nog få en period då hon får börja arbeta ordentligt i tölten från start!" Vilket jag alltså fick testa själv första gången igår - och det gav mersmak!

Ridkurs i "Mariebäcksfjällen" med plusgrader och strålande sol!!!

Under dagens två lektioner hade vi samma upplägg - och det kändes verkligen bra att vi får möjlighet att arbeta på detta sätt hela helgen så att jag hinner hitta formerna för detta och förstå hur jag ska göra. Det är ju inte bara hästen som är ett vanedjur...! Utgångsläget var hela tiden "en positiv mun" hos hästen: att man först i stillastående och sedan i skritt på volten får hästen att slappna av och tugga på bettet - på volten genom att vi flyttar ut bakdelen så att den korsar över med inner bak. "Vi vill inte att hästen ska hålla bettet som hunden håller en pinne!" 

Tidigare har Atli alltid sagt att hästen i princip inte kan gå för lågt med huvudet i detta moment - bara den verkligen sträcker ut pannan framåt och inte bara "krullar ihop halsen". Men i det läge vi är i nu ska jag nöja mig med "halvlåg form". Och när Hamingja känns avslappnad där är det redan dags att börja uppmuntra samling och få henne att lyfta upp bogarna, med bibehållen längd på halsen. För att sedan låta henne "smyga" över i tölt. 

Behövs extra energi ska jag smacka "bara lite" som Atli uttryckte saken, men Hamingja reagerar ju så häftigt även på minsta antydan till smackning, kastar sig iväg och blir väldigt spänd för en stund... Under dagens andra lektion testade jag att göra flera mini, mini smackningar efter varandra precis när hon fått smyga över i tölt. Precis som jag hoppats blev reaktionerna lite mindre på de sista smackningarna. Och när hon lugnat ner sig hade vi dessutom tillräcklig med energi för att klara oss utan smackningar under resten av lektionen. 

När hon kändes avslappnad på volten fick jag börja tölta längs spåret och där göra några nya övergångar till tölt där jag använde öppna för att få mer samling och bärighet. Efter övergångarna fick jag då vara snabb att fånga upp energin med sätet så att hon inte drog i väg i tempo och tappade samlingen. Och hela tiden påminde Atli mig om att sitta djupt i sadeln och röra på axlarna för att "hålla mig själv lösgjord". 

Oj, oj, oj så nyttigt detta var för oss!!! Atli konstaterade att Hamingja blivit lite mer avslappnad i den samlade tölten för varje lektion jag ridit denna helg! Och under dagens andra lektion började hon t o m frusta ganska snart! När vi hittat avslappningen i båda varven fick hon varva ner riktigt grundligt på volten. Och nu fick hon sträcka ut och bli riktigt låg i formen - och då var det så tydligt hur hon inte bara "släppte ner huvudet och tappade ryggen" som hon börjat göra i uppvärmningen utan istället längde sig successivt men hela tiden med bibehållen aktivitet i hela överlinjen. 

När vi övergick till trav på volt kunde jag precis som igår konstatera att även den blev riktigt, riktigt trevlig efter att vi arbetat med tölten på detta nya sätt. "Och allt blir bättre om du lyckas slappna av i axlarna och armarna!" sa Atli. "Du har lärt dig att lösgöra din häst genom att få henne att röra på musklerna. Tänk på samma sätt med dig själv, att du behöver röra på musklerna i axlar och armar för att även du ska bli lösgjord!" 

Under de tre lektioner jag ridit hittills i helgen har jag varje gång känt väldigt tydligt hur bra det är för Hamingja att just nu få arbeta på detta sätt i tölten. Men jag känner mig långt ifrån säker på hur vi själva ska hitta fram till rätt känsla efter att så väldigt länge arbetat på ett annat sätt... Så det är TUR att vi får rida två lektioner till i morgon innan vi behöver klara oss själva! 

Idag har jag också träffat flera personer som berättat att de uppskattar att läsa min blogg - och det är ju alltid väldigt roligt att höra! Jag älskar verkligen att skriva (och dessutom är det så bra med en träningsdagbok!) Och det blir ju ÄNNU roligare när det visar sig att folk dessutom tycker om att läsa det jag skriver! Så stort TACK till alla mina läsare! 

Inga kommentarer: